2014. március 15., szombat

OKT 3. túra 2014.Jan.09 Vállus-Keszthely-Hévíz

 Mivel kis csapatunk(6 fő) nem messze lakik ezektől az útvonalaktól ,ezért úgy döntöttünk,hogy a mai ígéretes időjárású napon eltérünk az ajánlott itinertől a köv. útvonalat járjuk be:

Vállus-Keszthely-Hévíz



 Ez a táv előzetesen cca 19 km-t ígért,a keszthelyi kitérők nélkül((+2,4 km)---

A túrát ahogy látszik Válluson kezdtük a már jól ismert kápolna melletti rég bezárt vegyesbolti bélyegzőhelynél.Itt készítettünk pár képet a kis csapatunkról a kápolnával és a helyi I.és II. világháborús emlékművel.Tisztelgés Vállus hősei előtt és indulás.
 A faluban egy közepesen nehéz emelkedőn haladtunk felfelé,míg el nem értük a helyiség végét.Még itt sem volt semmi baj.

Kiértünk a falu végére egy murvás útra ahol  egy nagyon nem egyértelmű(!) jel mellett simán egyenesen mentünk,de ez a rossz irány! (habár mint később kiderült ez az út a Büdös -Kút-i  katonasírokhoz vezet,ahonnét simán elérhető a Nagymező a Festetics kilátóval-alternatívának nagyon jó!)







  Na mi a rossz irányba mentünk! Kb 1 km.után ,mivel nem láttunk jelzést vissza fordultunk és egy elágazóban felfedeztük,hogy jobbra kellet volna letérnünk(!).

Letértünk.....
Jó kis búvóhely



  Kb. 50 m után volt egy Y elágazó,jobbra egy kidőlt fákkal övezett -ember nem járta-ösvény balra egy járművek által kijárt út.Mi nagy hévvel az utóbbit választottuk. Kb. még egy km után kiderült ez volt a rossz! Vissza a kiinduláshoz!  Jelzés sehol,elő a térkép(jó hogy volt!)

Bemerészkedtünk a  már említett "vad"ösvényre ahol kb. 500m! után láttunk egy kék sáv jelet,megnyugodtunk...



  Mentünk még kb 500 m.t és egy kanyar után vissza(!) értünk oda ahol már jártunk!  Valahol biztos volt egy "ösvény" jobbra,de hogy az nem volt jelöle az 100% ! 

 Újabb térkép és GPS böngészés után úgy döntöttünk,hogy neki vágunk egy meredek ösvénynek ny-i irányban.
Ereszkedés a mederbe
Ez az út egy patakhoz vezetett ahol-mivel jelenleg ki volt száradva-könnyen átkeltünk
A mederben
.Ezután agy meredek kapaszkodón felmentünk egy ösvényre,aho kb. a 10.-ik fán(láás csodát)ott viritott a kék sáv!

  Ezen a részen Vállus felől jobban kéne jelezni az útvonalat! A  helyiek elmondása alapján ellenkező irányból jobb a jelzés!

Miután megtaláltuk a "jelet" nagyon kellemes  úton haladtunk tovább.Útunka kisebb-nagyobb emelkedők tarkították a januári tavaszban virágzó kankalinokkal(zsibavirág)
A tavasz első jele
és több ezer erdei méter kivágott fával,rendes gúlákba rakva. Elgondolkodtató,habár..... ezek a fák 80%-a fekete fenyő volt.Aki többet szeretne tudni erről a tájról:
 https://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/keseg/1/1szthelyi_hegy


 Találkoztunk egy erdésszel aki a Bakony Erdő alkalmazottja volt,Tőle tudtuk meg ,hogy ezek a fekete fenyők nem őshonosak nálunk,ezeket a Festetics hercegek telepítették a keszthelyi hegységbe és,hogy megeredjenek ezért még termőföldet is képesek voltak oda hordani! 

  Ezeknek a fenyőknek lejárt(szerinte) az ideje és most igyekszenek visszaállítani a kopár sziklás,tölgyes,bükkös,cserfás állapotot.
Sejtelmes

 Utunk itt már nagyon jó jelzett részeken vezetett!

Aztán nagyon -nagy meglepetésünkre elértünk egy jelzést(a már említett erdésztől tudjuk,idáig értek el a Bakony Erdő munkatársai) amire Kis-Szék_tető volt írva és korrekten írta a további útvonalat.
Új útjelzők

Sorrendben:

 Nagy-Meszelátó

  Kecske-Gerinc (itt meg kell említenem,hogy innét az első elágazónál van egy egy kék sáv jel egy kb.50 cm-él elfűrészelt fekete fenyőn ami már a kidőlés határán van,nem ártana a  jelet pótolni!)

 Pórakháti Völgy

 Csider Völgy

 Nyilas Erdő

   Itt(Nyilas Erdő) ágazik el az út a Festetics kilátóm felé! Aki nem akar erre menni az jobbra tartson a galamblövő lőtér fele erre megy az OKT!

  Véleményünk szerint mindenképp megéri kitérni a kilátó fele ez  kb.1,5 km.  A kilátó a Nagymezőig
Negymezei pihenőhely
és onnét a kék háromszögön érhető el.Nagymezőig egy kellemes út visz.Ott érdemes megpihenni,körülnézni.Akinek van kedve és energiája teljesítheti a jól kiépített erdei tornapályát.

  Innét szintén a kék háromszögön lehet megközelíteni a Festetics kilátót.Habár a Nagymezőről egy elég szigorú kaptató visz fel a kilátóhoz,de az élmény mindenképp megéri.
A Festetics kilátónál

A kilátó megmászása után visszatérünk a Nyilas Erdőhöz ahol balra fordulva elérjük a lőtereket,majd beérünk Felsőgyenesre,itt már aszfalton megyünk tovább.Érdemes megállni az útba eső sörözőben(kellemes árak),.majd az OKT mellett fekvő őshonos magyar állatfajtákat bemutató gyűjteménynél.
Vaddisznó csorda



 Innét szabadon választható útvonalon lehet eljutni a bélyegzőhelyhez(MÁV állomás).Aztán neki lehet kezdeni a hévízi túrának.Érdemes a Kastély fele megközelíteni a hévízi kerékpárutat. A kastélytól már jól ki van jelölve az út.Keszthelyen igazándiból csak átrohantunk,mert rengetegszer jártunk már itt és a Festeticsek városa nem egy gyorsan elintézhető program ,de akit érdekel:
www.keszth ely.hu                                                                                                                                          Egész Hévízig aszfaltos kerékpárúton visz az utunk,de mivel végig erdőben és "mocsárban"
Mocsárban Hévíz előtt
visz nem annyira egyhangú.



 Mi a tavat
A Tófürdő
jobbról kerültük meg(ez a rövidebb) és elértünk mai túránk végére.

 Hévízről:

hu.wikipedia.org/wiki/Hévíz



 Leszámítva a vállusi elágazó bizonytalanságát,nagyon kellemes útvonalon vagyunk túl ,rendkívül pozitív élményekkel!




Több fotó a szakaszról:  https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTVallusKHelyHeviz?authkey=Gv1sRgCJqL3d7bhNLlHw

    Térkép és szintrajz a szakaszról:


Dátum: 2014-01-09
Hossz:19 km
Szintadatok: +249/-345




















OKT 2.túra 2013.Dec.19. Vállus-Tapolca











 A mai szürke időben a Keszthely -Tapolca útvonalból a Vállus-Tapolca rész néztük ki ,ami  cca 14,4 km-t ígért,mint a nap végére kiderült alul értékeltük magunk,bírtunk volna még pár kilométert.

  A csapat "értekezleten" úgy döntöttünk,hogy autóval elmegyünk Vállusra ,majd busszal vissza jövünk  Tapolcáról.
Vállus, buszforduló

Reggel negyed kilenc körül érkeztünk Vállusra ,kis keresgélés után a templom mellet megtaláltuk a bélyegzőhelyet(erről a bélyegzőhely topicban írok).Nagy kár,hogy az elhagyott vegyesboltot lassan benövi már a gaz,nehezítve a megtalálását.Meg kell említeni,hogy ebben a faluban sincs sem bolt ,sem kocsma.

  Bélyegzés és cihelődés után nekivágtunk a keszthelyi-hegység észak-keleti részének az OKT útvonalán. A hegységet túlnyomó részt a vulkánosság hozta létre és jellemzően dolomitból,kihűlt lávából és az évezredek üledékéből jött létre.A mai nap sajnos csak egy kis szegletét volt szerencsénk látni,de a legközelebbi  túra útvonala mélyebb bepillantást ígér a hegy megismerésében.

  A buszforduló után egyenesen indultunk neki a mai túránknak,a temetőt balra elhagyva neki indultunk A Barbacs hegy (erdő) megmászásának.Utunk végig jól jelzett úton vitt felfelé,néhol  erős kaptatókon keresztül a lesencefalui szőlőhegy felé.
A Barbacs hegyen
Útközben találkoztunk egy favágó brigáddal ,kikkel kedélyesen elbeszélgettünk ,megtudva minden fontosat a környékről(hol milyen szőlő terem,kinek milyen pálinkája van stb). Mikor kiértünk az erdőből kisebb tanácstalanság vett erőt rajtunk,mivel az y elágazásnál nem leltük a kék sáv jelet.
Visszatekintés az erdőbe
Rövid térkép böngészés után balra tartottunk és kb 50 m után megláttuk a jelzést ami a kerítésen belül van és a mai nap  zúzmarás időjárása eltakarta.Itt mindenképp nagyon kell figyelni,mert ha nem télen hanem tavasszal v.nyáron jársz erre akkkor a kihajtott növények takarják el a  jelzést.

 Meg kell említenem,hogy nem bántuk meg,hogy a mai napot választottuk,mert Vállustól egészen Lesencetomajig  a zúzmarás,hideg idő nagyon érdekes ,sejtelmes varázslatot adott  a környezetnek,elképzelhetetlen képeket varázsolva a bokrokra,fákra , egyéb növényekre és épített tárgyakra.


Deres hangulatban

Kereszt a szőlőhegyen




     Miután  kiértünk Zala és Veszprém megyék határára  a szőlőtáblák és hétvégi házak közt neki fogtunk megmászni a Kő orra 406 m-s  csúcsát.Ezen a részen is végig jól jelzett az útvonal ha figyelsz nem fogsz eltévedni. Felérve a csúcsra
Kilátás ma one
nagyon sajnáltuk,hogy ma nem láthattuk meg a csodálatos panorámát a tapolcai medencéről. Egy rövid pihenő és a csúcs csoki elfogyasztása után tovább indulunk.Rövid gerinc út után az útvonal elkezd ereszkedni Lesenceistvándi felé. Útközben elhaladtunk egy botanikus kertnek is beillő kert mellett,sajnos nem tudjuk,hogy látogatható-e.

   A kert után nem sokára az útvonal elkezd meredeken esni.Itt két választási lehetőség van ,a kék sáv jelen egy nagyon meredek ösvényen lehet lemenni,de továbbmenve kb. .30 m után van egy lépcsővel kiépített út is. A kalandvágyók az első lehetőséget válasszák!

  Mi is két fele váltunk , kb. 150 m után a két út összefut!

  Na itt kezdődnek a gondok! A letörés után az erdőben több ösvény is van és nincs kijelölve az OKT!  Mi három fele váltunk keresve a jelet.,amit a legtapasztaltabb társunk talált meg.
Ereszkedés a Kő orrától

  Figyelem! Az utolsó kék sávnál(ahol három ösvény is elágazik) balra kell menni és kb 150 m után feltűnik a következő jel.Ez a rész nagyon romantikus, kidőlt fák és sűrűn benőtt erdőn keresztül vezet.

  Az erdőből kiérve váltakozva föld és aszfaltúton kiérünk először a Máté kúthoz
A Máté kútnál
,majd Lesenceistvándiba a következő bélyegző ponthoz. Itt a hivatalos Okt pecsét
A Fapados bélyegzőhely
a Fapados nevü intézményben van,de ez vagy nyitva van ,vagy nincs.Ma de.zárva volt,így a Fatehén nevet viselő büfébe tértünk be
Ez meg a Fatehén
,ahol szintén van bélyegző.Igaz a régi típusú,de jó lenne ha Ők is kapnának az újból,mivel Ők 07-22 közt vannak nyitva ,biztos támpontot adva a megfáradt turistáknak.

 A frissítés után egy perc néma főhajtás a lesenceistvándi hősök emléke előtt.
Néma főhajtás


 Innét tovább menve talán az egész OKT legszörnyűbb útját tudtuk le Tapolcáig. A túra végig aszfalton vezet ,átkelve a 84-s főúton végig életveszélyben,mivel ez nagyon forgalmas út,nem is beszélve az elágazó utáni 77-s főútról,hol pillanatonként kellett félre állni,hol egy kamion hol egy busz  vagy egyéb jármű miatt. Ez a cca 7 km nagyon rossz emlék lesz sokáig. Sajnos,hogy nincs lehetőség alternatív útvonal kijelölésére.
Beérve Tapolcára elhaladtunk a sok-sok férfi legszebb ifjúkorát meghatározó laktanyák előtt,melyeknek rettegett híre volt fiatalságunk idején,ide senki nem akart kerülni.



    A túrát a tapolcai Mol kúton levő  bélyegzőponton fejeztük be.

 Összegezve egy kellemes túra napon vagyunk túl,Lesenceistvándiig csodálatos tájon haladva. Amit nagyon sajnálok,hogy sem a mai ,sem a múlt heti utunkon nem találkoztunk egyetlen egy  túrázóval sem.Bízok benne,hogy ez az időjárásnak tudható be..........


   Még több fotó a szakaszról :   https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTVallusTapolca?authkey=Gv1sRgCJ6HmYeHnPfBWQ

  Térkép és szintrajz a szakaszról:



Dátum: 2013-12-19
Hossz:14.4 km
Szintadatok: +220/-321



OKT 1.túra 2013.dec.11. Tapolca-Badacsonytördemic

Kis csapatunk elhatározta,hogy végig járja a Kék kört,melyet OKT-val kezdünk,majd folytatjuk a RP-DDKT-val és befejezzük az AKT-val.Egy barátunk kivételével mind kezdő túrázók vagyunk.Első túrának néztük ki ezt a szakaszt ,úgy gondoltuk kezdőknek ez az egyik legideálisabb szakasz.

  Kiindulásnak a tapolcai új bélyegzőhelyet választottuk a Mol kúton,a bélyegzőkről a bélyegző helyek topicban írok, rövid készülődés és egy csoportkép elkészítése után  nekiindultunk a távnak.  
Megérkezés a legelső pecsételőre
 A
városon belül könnyen megleltük a jelzéseket és végig mentünk Tapolca belvárosán így aki nem ismeri a várost az pótolhatja. Ha van idő és még nem volt valaki.érdemes kitérni a Tavas barlanghoz és a Malom tóhoz,mindkettő pár száz méterre van az OKT-tól így az élmény garantálja a kieső időt.Bővebben a városról:
 www.tapolca.hu

   A várost elhagyva átkelve az elkerülő úton és a vasúti pályán aszfalton folytatódik az út ,egészen addig míg  Paptelep után le kell térni jobbra.Itt jól ki van jelölve az útvonal.A letérő után szőlőtáblák közé érünk Kb.100 méter után egy  Y elágazóba jutunk,ahol a jelzés egy közúti jelzőtáblán van nem egészen egyértelműen. Itt az OKT jobbra megy,de mi a zavaró jelzésnek köszönhetően balra tértünk ki. Egy idő után furcsa volt,hogy nem volt jelzés,ezért egy kis térkép böngészés után tovább mentünk ezen az úton és elértük a zöld sáv jelzést,ami szintén a turistaházhoz visz. A zöld sáv jelzés kb.6-700 m után kezdődik az elágazás után. A jelzést követve végig szőlő ültetvények és présházak között haladtunk a Szentgyörgy hegy oldalában végig emelkedve egy-két komolyabb kaptatóval.  
Szt.György emlékmű

   Elhagytuk a lakott művelt részeket beértünk az erdőbe,szintén emelkedőkön folytattuk az utat,míg el nem értük a sárga sáv jelzést ,de innen már csak pár lépés volt a turistaház.
Turista ház Szent György hegyen



    Itt tartottunk egy rövid pihenőt és megettünk egy szendvicset és egy "csúcs"csokit ittunk rá ,majd bélyegeztünk,erről a szak topicban.Kicsit körülnéztünk és sajnálkoztunk ,hogy mennyire el van hanyagolva mind a turistaház,mind a környék,bár szemét nem volt eldobálva .

  Innét a mai napi táv legnehezebbnek ígérkező részére tértünk rá,fel a bazaltorgonákhoz!
Kidőlt bazaltorgona

Az út előbb kidőlt bazaltorgonák közt vezet,majd váltakozva természetes és épített lépcsőkön,a rég múltat idéző lávafolyások(bazalt)mellet ér el az orgonákhoz.Lebilincselő élmény felmenni.
Bazaltorgonák

   Miután kicsodálkoztuk  magunkat és egy picit fújtattunk is, a gerincen tovább mentünk az esőbeállóig,amelyet most újítanak fel. A kilátópontokhoz nem tértünk ki részben idő és energia takarékosságból,részben ,mert  ekkor még nem volt annyira tiszta az idő.
 hu.wikipedia.org/wiki/Szent_György-hegy

  Az esőbeállótól elkezdtük az  ereszkedést.Először erdőben megy az út,majd szintén beér a művelt területre. Egy kis hullámvasutazás után elértük az Oroszlános kutat,de nem a kék sávon,mert azt valahol benéztük és nem vettük észre a letérést,hanem a kék négyzeten.Nem tudom mi voltunk-e bénák vagy tényleg nehezen vehető-e észre a jelzés?
Az Oroszlános kút

  Innét a Lengyel kápolna következett,majd tovább lefele az aszfalton Kb. kétszáz méter után van egy elágazás,de jelzés sehol így az úton mentünk tovább(ez a jó)egész a Szászi Pincészetig.Az OKT-ról itt kell letérni balra a szőlőtáblán,de a jelzés itt egy félig kiborult akáckarón van az úttól kb .40-50 m-re.Nagyon kell figyelni!

   Itt tartottunk egy rövid pihenőt és megkóstoltuk a Szászi Pincészet borait.Ajánlani tudom mindenkinek,finomak a nedűik kiváltképp a rózsakő és a kéknyelű kiváló.
Présházak a hegy oldalában

Ezután a szőlők között folytattuk az utat egészen az aszfaltos útig,mely ki visz a 71.-re. Innét a kerékpárúton halad az OKT egész Szigligetig.

http://www.szigliget.hu/main/



Szigligeti vár
A bejárótól kezdődik egy kaptatós rész.Figyelni kell,mert le kell térni a várba vezető meredek és macskaköves útra. Ezen  felmászva a kápolnához értünk,ahol a hirdető tábla mellett megtaláltuk az új bélyegzőt.  A várba nem másztunk fel részben ,mert mindnyájan ismertük már ,részben jelenleg nagy felújítások folynak mind lenn a parkolóban,mind a felfelé vezető úton.Az út melletti parkban tisztelegtünk a szigligeti hősök előtt.
Néma főhajtás
Szigligeten majdnem minden zárva volt így tovább indultunk ,megnéztük az Árpád kori rom templomot és a mellette nemrég készült Wass Albert Emlékparkot
Wass Alber Emlékpark
.Mindenképp érdemes időt szakítani rá. Itt betértünk Bakos Attila Vendéglőjébe egy kis frissítőre és folytattuk az utat végcélunk ,a tördemici állomás felé. Ez egy rövid szakasz kitűnő panorámával előttünk Badacsony magasodik,jobbra a Balaton,mögöttünk Szigliget hegy a várral.

   A vasútállomáson röviden elidőztünk az OKT emléktábla előtt
OKT Emléktábla
és ezzel befejeztük a mai túránk,melyet kimondottan túrázásra való időben sikerült teljesítenünk.

Még több kép a szakaszról:  https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTTapolcaBadacsonytordemic?authkey=Gv1sRgCIG2t7PnhZPbUQ

   Térkép és szintrajz a szakaszról:


 
Dátum: 2013-12-11
Hossz:16.7 km
Szintadatok: +474/-394