2014. október 14., kedd

       OKT  15. TÚRA 2014 OKT.13.  ZIRC_BAKONYBÉL




    Zordon bércek bányászgyermekének
Szeretettel nyújtsatok kezet!"

  
   Idézet:Ősi német bányászdal(Der Bergmannsstand Sei hoch geehret)





   Kihasználva ezt a csodás ősz közepi időt ,hétvégén eldöntöttük,hogy a héten kicsit sűrítünk és két túrát terveztünk be. Mindjárt a hét elején megmásszuk a Bakony legmagasabb csúcsát,majd a hétvégén(reméljük kitart  az idő, még egyet megyünk ,valószínűleg tovább ezen az útvonalon.

    Reggel hazulról csodás időben indultunk,de a kedvünk Balatonvilágos körül kezdett elmenni,mert óriási köd ült a tájon(max 30 m látótávolság),gondoltuk sebaj nem ez lesz az első "ködös"' utunk. Aztán Eplény után lőn csoda: eltűnt(felszállt) a köd.

    Így értünk a zirci vasútállomásra,
A startnál
ahol újabb meglepetés ért,pótolták a már rég eltűnt MTSz-es pecsétet,így már nem kellett a forgalmi irodában kérni az átmeneti stemplit.Azért pár perc erejéig elbeszélgettem a forgalmistával,érdeklődve a Cuha -völgyi vasút menetrendjéről(egy későbbi túra céljából) és egy régi osztálytársamról.Sajnos az utóbbit nem ismeri.

   Gyors cihelődés és barátaink elindultak Bakonybélbe,hogy onnét teljesítsék a mai napot. Negyed kilenckor indultunk el az állomástól,elhaladtunk a bevásárló áruház és az arborétum bejárata mellett.
Elhagytuk az egykori bazilika megmaradt pillérkötegét,majd a mai apátsági épületet
Az apátság épülete
 és megérkeztünk a város főterére a Rákóczi-térre.

    Zircet,a Bakony fővárosát először 1060 -ban említik zirci udvarház néven(Képes Krónika) és állítólag itt halt meg a sebesült  I.András. A város történelmét a ciszterci apátság határozta meg. A kuruc időkben a város teljesen elpusztult,de a XVIII-ik sz első felében német telepesek újra felépítették,azóta folyamatosan fejlődik.
 Bővebben: http://zirc.hu/ 

   Régebbi kirándulásaink alatt már többször jártunk a monostorban és az arborétumban is,így most csak a főtéren található a "Bakonyi turisták 0 km köve" szobrot(egy kőbakkancs)
A Bakony Túristája szobor
néztük meg és elindultunk a mai túránk útvonalán.

   Zircet a főtértől jobbra kanyarodva hagytuk el a Borzavárra tartó Deák F.utcán ,végig emelkedve,mígnem elértünk a Pintér-hegyi Parkerdő bejáratát.
A bejáratnál
Itt elidőztünk egy keveset ,megnéztük a felhagyott bánya bejáratát
Bezárt bánya aknája
a  vadi új esőbeálló,(pihenőhelyet) ,elolvastuk a mész és faszén égetésről szóló információs táblákat és neki kezdtünk a Pintér-hegy megmászásának. Beérve az erdőbe új jelzések mellet haladtunk,végig emelkedve a hegy oldalában.Kereszteztünk pár nyiladékot,köztük az egykori sípálya nyomvonalát. Elhagytunk egy-két szintén új pihenőhelyet ,mígnem elértük eddigi utunk csúcsát és egy  hosszú árok mellet elkezdtünk ereszkedni a cserjés,bokros vegyes erdőben. Az út itt egy tarvágáson vezetett keresztül nagyon ritka jelek mellett,viszont láttunk újfajta jelzéseket is.
A közelmúlt fejlesztéseinek nyoma
   Egy lapályos,mocsaras részen átgázolva,újra egy kicsit szigorúbban emelkedni kezdett az út. Az átkelés után egy kereszteződéshez értünk,itt tapasztaltuk,mint már sok helyütt eddig is,hogy nincs jel a továbbhaladás segítésére,csak sokára felérve az emelkedőn mélyen az erdőben jött meg a K- . Segédeszközzel mi tudtuk az utat,de gondolni kéne azokra is akik nem rendelkeznek ilyenekkel.
   Szép ,szálas erdőben haladtunk először szintben majd kiérve az erdőből egy bokros,cserjés,dzsindzsás fensikra  megpillantottuk Borzavár szélső épületeit.
A dzsungel mögött Borzavár
Leereszkedésünk kitaposott ösvény és a kövekre festett jelek vezették,kiértünk egy rétre,melyen az ösvény az országúttal párhuzamosan halad,majd balra kanyarodva az OKT rátér . Ezen a részen el kellett volna haladnunk pár felhagyott mészégető mellett,de mi nem vettük észre őket,elrobogtunk közöttük.

  A falu http://hu.wikipedia.org/wiki/Borzav%C3%A1r a   nevét valószínűleg az itt nagyban termesztett bodzáról kapta. Rögtön a település elején egy 10%-os emelkedő leküzdése nehezítette az életünk.Felérve a domb tetejére,jobbra található a pecsétnek helyet adó Oázis Presszó,de ez délután nyit ki,így sajna sem szomjunkat oltani egy hideg sörrel,sem bélyegezni nem tudtunk.Az utóbbit a nem messze található Aro bolt falán található stemplivel tettük meg.Ez egy összkomfortos ellenőrző pont,a pecsét mellet sörbontó és hamutál is található.
..De hol a sör?
Bár tudnám ki visz magával üveges sört? (valszeg ezek a bolt vendégeinek vannak,mivel a kocsma zárva).


     Röviden összegeztük az eddigi teljesítményünk Zirctől cca 5 km-t tettünk meg 1 óra 9 perc alatt,ezek során mentünk felfelé 180 , lefelé 144 m-t.
   Innét egy rövid ereszkedés után újra emelkedni kezd az út,mígnem eléri a templomot,mely mellett található a helyi hősök emlékműve,
Rk.templom
melynél szokásunk szerint egy néma főhajtással adóztunk.
  A templomtól balra halad tovább,jól láthatóan a K-,  hogy rövid,de meredek emelkedővel megmássza a Templom dombot egy bokros,gazos részen keresztül.
   Felérve egy fennsíkra jutunk,melyen balra kell fordulni,jel one.  Itt túránk során először pillantjuk meg a mai nap legmagasabb pontjának, a Kőris- hegynek a jelképét,a radar állomás fehér gömbjét.
Oda még fel kell másznunk...
  Ahogy haladunk pár száz métert érdemes visszanézni a falura,érdekes kép az elénk táruló templom torony és a falu látképe.
    Ezen a régi,keskeny,kopott aszfaltúton ereszkedtünk  Ny-nak,mígnem egy jobb kanyar után a K-  elérte a S-  ,hogy azzal együtt vezessenek Szépalmapuszta felé.
   
  Az útvonal először a Zsidó-erdő szélén halad,majd a jelek bevezetnek az erdőbe,de csak 4-5 m-re az országúttól(érdemes elgondolkodni érdemes-e letérni róla). Kb 6-700 m után visszavezetnek az aszfaltra.Innen az út meredeken kezd emelkedni,egy rövid egyenes után még egyszer. A második kapaszkodás után elérjük a karám szélét,itt ritkul az erdő és látszanak már a Szépalmapusztai Hotel épületei.http://szepalma.hu/hu/
A hotel melléképületei
Elérve annak bejáratát érdemes balra kanyarodva betérni pár percre a szálloda felé,megnézni és sétálni a piciny,de csodás Arborétumban
Séta az arborétumban
.megnézni a lenyűgöző épületet
Minden nagyon tücchtig  
,a kis tavat. Látszik,hogy svájci tulajdonosa van a helynek még a fű is élére van vágva. Egy szösszenet ,már elhagyva a szállodát,az aránylag messze lévő karámban,de ugyanolyan rendben lévő, a legelőn két munkás szorgosan gyűjtötte a lócitromot !
    E  rövid kitérő után visszatértünk a K- ra,mely először a karámok mellett ereszkedik egy durva köves úton,ez az egyik legrosszabb burkolat. Az út minőségéért kárpótol a karámban legelésző telivérek és csodálatos panoráma látványa a  Magas Bakonyról .
Panoráma Szépalmapusztáról
A karámok végén balra fordultunk és egy réten keresztül a jelzések bevezettek a fiatalos bükkösbe .
Fiatalosban
   Ezen a szakaszon találkoztunk Laciékkal,gyors kulcs és tapasztalat csere után folytatta ki-ki a maga útját. 
Nemsoká kiérve az erdőből elértük a Kőris-hegyre vezető aszfaltutat,melyen jobbra fordulva értük el a Kuruc-rétet és vele együtt a (Régi)Kisszépalmapusztát.
Az épületeknek már hűlt helye van
A puszta épületeit már mind lebontották és elhordták,így már csak az információs táblák emlékeztetnek arra,hogy nem is oly rég itt még lakott terület volt.
  Egy kicsit fújtunk,mert idáig elég gyorsan szedtük a lábaink és tudtuk,hogy a mai túra legnehezebb szakasza vár ránk,majd neki indultunk megmászni a Kőris-hegyet.
  A K- jobbra térve kezdi meg a dinamikus,meredek kapaszkodást a hegy oldalán.Egy kettétört óriás bükk mellet haladtunk el először egy bokros,majd füves részen
Visszatekintés Zirc felé
kapaszkodtunk egy köves,eső mosta ösvényen ,mígnem elértük az erdőt ahol óriási,öreg bükkök közt vezetett az ösvény mind feljebb. Ez egy ritkás bükkös ,óriás fákkal.körülnézve csodás panoráma tárul elénk a környező csúcsokról.
Kapaszkodás közben
Ennek az erdőnek találó az elnevezése,magáért beszél:Szépalma.
    Egy idő után a meredek kapaszkodás megenyhül és hol szintben hol közepesen emelkedve találkozik az OKT útvonala a KDP P- jelzésével,hogy közösen vezessenek a csúcsra. Az út végig hol csalános
Égig érő montán bükkök közt
,hol avaros
Ez visszasnézve elég húzós volt
részen vezet ,néhol egy-egy komoly emelkedővel,így érve el az utolsó legmeredekebb kapaszkodót,melynek megmászásával elérjük a Vajda Péter kilátót és vele a Kőris-hegy csúcsát.http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91ris-hegy
A Bakony tetején
   Rövid szuszogás után leültünk a pihenőpadra,megettünk egy szendvicset elfogyasztottuk, a ma valóban csúcscsokit. 
   Összegeztük a Borzavártól megtett szakaszt ,6,9 km alatt megmásztunk 383,ereszkedtünk kb.100 m-t,mindezt 2 óra 4 perc alatt.Ezzel a teljesítménnyel elégedettek voltunk.

    Ezután megmásztuk a kilátót ,készítettünk pár képet,
Panoráma a kilátóból I.
sajna párás volt az idő,de azért elfogadhatóak lettek a fotók.
II.

Kőris-hegy jelképe
   Ezután leereszkedtünk a lokátor állomás kapujánál lévő,egy kopott oszlopon található, bélyegzőhelyhez.Az ellenőrzés elvégzése után,rövid tanakodás után úgy döntöttünk,hogy lefele az alternatívaként ajánlkozó útvonalat választjuk. A Kbarlang jelzésen leereszkedünk az Ördög -likhoz,http://www.utirany.hu/index.php?oldal=menu/pages/adatlap&id=83majd a Márvány- völgyön keresztül elérjük a Z- jelen a Százhalom(Kelta Halomsírmező) területét,majd tovább haladva a Barátok Útján a Száraz -Gerence völgyében becsatlakozunk a K- ba.

      Rátérve a választott útvonalra a Kbarlang   jelei ritkásan,kopottan ,de határozottan vezettek célunk felé. Az ösvény meredeken,nehezen járhatón vezetett lefelé,de továbbra is óriás montánbükkök között,
Ereszkedés kövek közt
szinte érintetlen területen. Így értük el az Ördög-lik barlanghoz,
Az Ördög-liknál
melynek a megközelítése sem volt egyszerű ,részint az adottságának,részint a közelmúlt viharainak köszöngetően. Rengeteg kidőlt fa volt ezen a részen, a barlang  előtt lévő infó táblát sem kímélve.
Viharok nyamában
   Rövid nézelődés és fotózás után tovább ereszkedtünk meredeken. sziklás,csúszós részeken,közben egy kidőlt óriás bükkön valósággal úgy kellet átvetődni. Ezután a kidőlt fák teljesen elzárták az ösvényt
Meredeken lefele
és csak egy nagyobbacska kerülővel tudtuk kikerülni őket.Ezután a kerülőnek köszönhetően út és jelzés keresés volt a feladat,miután ráleltünk , ritkán,de jól vezettek a Márvány-völgyben .Ezen a részen a lejtő megenyhült és tempós haladást tett lehetővé,mígnem  elértük az aszfaltutat.melyen balra kellett fordulni. A kereszteződésben szokás szerint one jel.
  6-700 m aszfaltozás után jobbra tért a túra útvonala,a kereszteződésben szokás szerint, megint nem volt jel,csak jó 300 m után egy öreg bükkön jött meg. Ezen az erdei szállító úton ereszkedtünk ,mígnem a Kbarlang   elérte a Barátok utját,melyet Z- jelez. A kereszteződésben jobbra fordulva értük el a  Százhalom mezejét,mely a mi útvonalunktól balra helyezkedik el
Temetőben járunk
. Ez egy ősi kelta halomsírmező,több ezer évesek.http://www.utazzitthon.hu/szazhalom-halomsirmezo-bakonybel.html
  Egy ösvényen betérve a sírok közé fotóztunk párat ,majd a Barátok Útján folytattuk az utunk,több -kevesebb jó jelzettség mellett. A Barátok Útja Bakonybélt kötötte össze Pannonhalmával és mint a neve is mutatja  a szerzetesek használták az apátságok között közlekedésre.
  A túra itt végig erdőben halad,hol szintben hol ereszkedve. Jó 2 km után értük el a K- ot egy nagy jobbos kanyarban,melyre balra fordulva tértünk rá. A kanyar közepén a jelek bevezettek balra ,tovább a Barátok Útján. Az út először erdőben majd  majd bokros,cserjés,csalános
Itt megy tovább az út?
részen ereszkedik hol enyhébben,hol meredekebben lejtve.
   Így értünk ki az aszfaltútra,mely  Bakonybélbe vezet és találkoztunk újra a S- jelű túra úttal.
Innen kanyarogva előbb a Kopasz majd a Köves-hegy mellett haladtunk végcélunk felé, az Öreg-Séd partján
Közeledés a célhoz
. Útközben egy farakó helyen találkoztunk egy ma már nem sűrű fa szállítási móddal. A meredek hegyoldal végett itt gépi erővel nem lehet lehordani a kitermelt fát,úgyhogy a jól bevált lovas lehordást kell alkalmazni ún. láncos megoldással.
A nélkülözhetetlen jóbarátok
Hagyományos szállítás
A csúszka alatt két láncot kötnek át,megakadályozva a meglódulást.A gazdák azt mondják fel is ülnek a fa tetejére,ami nem kis bátorság,de a gyakorlat...
  
  Ezután ripsz ropsz beértünk a faluba,elértük a már jól ismert Gerence Fogadó bélyegzőhelyet.Gyors adminisztráció után számot vetettünk a Kőris-hegyről 2  óra 10 perc alatt értünk le,megtéve 7 km-t ereszkedve 492 m-t ,emelkedő jószerivel nem volt a szakaszban.

   Nem maradt más hátra mint kocsiba pattanni és vissza menni barátainkért,kik már vártak ránk.


  A mai napon egy nagyon szép időben megtett szakaszon vagyunk túl,mely közepesen nehéz ,kalandokban bővelkedő volt.

További képek:https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTZircBakonybel?authkey=Gv1sRgCNqChIGwms7n8QE

  Térkép és szintrajz a szakaszról:

Dátum: 2014-10-13
Hossz:19.6 km
Szintadatok: +621/-736