2015. január 13., kedd

   

  OKT 27.TÚRA  2015.JAN.12.  HŰVÖSVÖLGY-PILISCSABA



  " Egy egész emberi élet is kevés arra,hogy egyetlen vidéket teljesen megismerjünk "

  Dr. Pápa Miklós gondolata




   
    A szokásos év végi punnyadás és egyéb dolgaink elmúltával a mai napot néztük az OKT folytatására e szakasz teljesítésével.

      Az időjósok a mai napra kellemes,túrázásra kiváló időt ígértek,ami nagyjából be is jött,folytatódott az elmúlt napok szeszélyes időjárása. Ezen a napon egyszerre túráztunk tavaszban,őszben és télben. A nap folyamán többször változott az idő. Volt részünk ragyogó,melengető napsütésben,viharos,cudar szélben,mely olykor orkán erejű lökéseket produkált. Szemerkélt,néha esett az eső és még hózáporban is gyalogoltunk. 

   A szokásos hajnali indulás után,átkecmeregve a szokásos reggeli őrületen Budakeszin,fél kilenc környékén értünk Hűvösvölgybe. Gyors cihelődés után Laci és Gyöngyi tovább autózott Piliscsabára,hogy onnét küzdjék le a mai nap távját.

     Átkelve a forgalmas Hűvösvölgyi-úton,a villamos sínek alatti aluljárón a K.gif és S.gif   jelzéseket követve lépcsősoron értük el a a múlt század ötvenes éveinek elején átadott Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Úttörővasút) végállomásának épületét.
A végállomás

     A Gyermekvasút jellegzetessége,hogy a legtöbb feladatot a vasút iránt érdeklődő gyerekek látják el,természetesen szakképzett felnőttek felügyelete alatt. A vasúttal remek kirándulásokat lehet tenni a Budai-hegység felsőbb régióiba http://www.gyermekvasut.hu/


     A ellenőrzést a  végállomás emeletén, a forgalmi irodában elhelyezett pecséttel lehet elvégezni. A téli időszakban hétfőnként üzemszünet van,így nincs mindig szolgálattévő az irodában,nekünk szerencsénk volt,pont ott volt az ügyeletes tiszt. Laciéknak délután már nem volt szerencséjük,jó fél óra keresés és várakozás után került csak elő. 

    A bélyegzés után a síneken a remíz felé folytattuk az utunk.
A remiz
                                                                                  Majd a vasúti őrháznál balra térve tértünk vissza a K.gif  mely a Fazekas -hegy nyergébe vezet fel.Enyhe emelkedő után tölgyesben értük el az egykori Munkásmozgalmi sétányt,melyet a múlt 70-es éveiben alakítottak ki.
A szobrokat elvitték
    A sétányt az akkori rendszer mozgalmi szobrai szegélyezték,melyeket a rendszerváltás után a Szoborparkba vittek át. Jelenleg szomorú látványt nyújt az ott hagyott(felejtett) szobortalpak agyon grafítizett látványa. Nem tudom szándékosan vagy véletlenül,de egy szobor ott maradt mementóként,ami az egyik híres partizán dal kezdő sorát és kottáját ábrázolja.
"Hej te bunkócska,te drága..."

  A   K.gif  enyhén lejtve éri el a Nagy-rét óriási füves területét. A terület jelentős emlékhelye a munkásmozgalom történetének a múlt század harmincas éveiben itt tartották titkos összejöveteleiket az illegális csoportok túrázásnak és vurstlizásnak álcázva azt. Idővel kiépült egy mini angolpark,céllövöldékkel,körhintákkal stb. Jelenleg elég lehangoló látványt nyújtanak ezek az épületek.http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=menu_140  
"Angolpark"

      Itt áztunk először,előbb eső majd havas eső formájában. 

    A rétnél csatlakozott hozzánk a M+.gif  és a két jelzés egy kényelmes sétaúton folytatódott Erzsébettelek felé .
Mielőtt beértünk a városrészbe szembesültünk a mai valósággal,egy szebb napokat látott gombába(valamikor talán kocsma lehetett) hajléktalanok költöztek.Bár aránylag rendezett volt a környezetük,de azért lesújtó volt látni.
Zászlókavalkád

   Elérve Náncsi vendéglőjét a túra útvonala balra fordult és a Zsíroshegyi úton folytatódott Remetekertvárosban. Szebbnél-szebb házak,villák közt haladtunk,melyek mindegyike  a jómódról árulkodott. Szép,ugyanakkor szomorú érzés volt a környező dombok,hegyek palotáinak a hivalkodást  sugalló látványa.
    
  Közben elhaladtunk a szebb napokat látott,felújításra szoruló ,jelenleg magtánterületen álló Szeleczky-kápolna mellett. 

    Enyhe emelkedéssel értük el a kereszteződést ahol a KQ.gif  kiválik a K.gif-ból. Mi a forrás jelzést követve már Máriaremetén folytattuk az utunk. Pár száz lépés után elértük a Szentkút kis parkját,mely az Ördög-árok partján áll. . A hely nevezetessége,hogy a templomhoz tartó zarándokok itt pihenhettek meg.A pompázatos kútházat a XX.-k sz.elején emelték.http://egykor.hu/budapest-ii--kerulet/maria-remete-szent-kut/999
A Szentkút

   Szerencsénkre ott voltak a Vízművek szakemberei,épp karbantartást végeztek az elmés szerkezeten,mely adagolja a vízet,így volt alkalmunk belülről is megnézni a kút működését.Köszönet érte.

     Tovább folytattuk az utunk most már a M+.gif  úton továbbra is hatalmasnál hatalmasabb villák,paloták közt,leküzdve egy emelkedőt ,csatlakoztunk a K.gif-hoz .Azon balra fordulva elértünk egy impozáns épületet,mely jelenleg Nyugdíjas Pedagógusok Otthona.
Idős otthon tanároknak
    Ekkor áztunk másodszor,most csak eső formájában.      
    
Itt jobbra fordulva pár lépés után elértük a máriaremetei Kegytemplom parkját. Egy széles,csodálatos sétányon,szobrok és a Stációk közt értük el a nyerstéglából épült templomot.
Stációk a Kegytemplomhoz vezető sétányon

   
A Kegytemplom
     A kegyhely története a XVIII.sz elejére nyúlik vissza. Akkor egy német telepes fiatalasszony egy svájci Mária-kegyhely csodatévő szobráról készült képet hozott magával,melyet egy fára tettek ki. Az emberek elkezdtek járni a Mária-képhez fohászkodni és állítólag csoda is történt. Mind több ember kereste fel a Szenthelyet ezért a terület földesura előbb fa ,majd kőtemplomot állíttatott.

    A jelenlegi Kegytemplomot a XIX.-k sz. utolsó évében szentelték fel.http://www.bucsujaras.hu/mariaremete/
    A templom oltára mögé beépítették a csodatévő Mária képet és egy darabot az eredetileg a képnek helyet adó fából is.

     Körüljártuk a templom környékét,megcsodáltuk a szabadtéri lourdes-i oltárt,
Lourdes-i oltár
majd a templom belsejét.
Az oltárnál az eredeti Mária kép
Rövid elmélkedést követően folytattuk az utunk a K.gif  -on,mely a kegyhely parkját szeli át ÉNy-i irányba. Kiérve  aszfaltos utcákon folytattuk az utunk előbb balra,majd újból balra kanyarodva,végül jobbra tértünk egy lejtős utcára.
   Ezen a szakaszon áztunk meg harmadjára,de egyben utoljára is. Itt hózápor kapott el bennünk,melynek örültünk is ,hisz így csodás lesz az utunk további szakasza.Gondoltuk! Sajnos a hó nagyon gyorsan elállt és kisütött hét ágra a nap.

    Hamarosan elhagytuk az utolsó budapesti házakat és beléptünk az Ördög-árok vájta Remete-szurdok fokozottan védett területére.http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96rd%C3%B6g-%C3%A1rok , http://hu.wikipedia.org/wiki/Remete-szurdok 
A patak és az általa vájt szurdok
   Elmentünk egy szikla mellett,melyet okos emberek azért gurgattak oda,hogy autóval ne lehessen bemenni a területre.Ha nem lenne gondolom sok izomagy az autós kirándulást választaná erre a csodás helyre.

     A vadregényes lenyűgöző szurdokban széles sétaúton folytattuk az utunk,találkoztunk több sétálgató,kutyasétáltató kirándulóval. 
 A K.gif  érdekes,lenyűgöző sziklák közt halad,jobb oldalán a patak élénkíti fel a látványt,néhol kisebb vízesések tarkítják a képet.
    Elértünk Dr.Pápa  Miklós emléktáblájához,mely egy sziklába van építve.Sajnos a tábla elég megviselt,kopott többet érdemelne a Budai-hegység egyik legnagyobb ismerője,aki több könyvet is írt a hegység túraútvonalairól és a Remete-szurdok szerelmese volt.Mindent megtett annak megismertetése és fejlesztése érdekében. Tiszteletének adózva az OKT ezen szakaszát Dr.Pápa Miklós útnak nevezte el az MTSz. http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1pa_Mikl%C3%B3s
Kár,hogy így el van hanyagolva

    A Remete-hegy dachsteini mészkövében rengeteg barlang, üreg alakult ki az évezredek során,mi a Remetebarlangot néztük meg.
Tábla figyelmeztet az állítólagos kígyó veszélyre
A barlang pár méterrel van az Ördögárok fölött ,ahhoz hogy fel tudjunk kapaszkodni hozzá.előbb át kellett kelnünk a most bővizű patakon. Köveken,faágakon keresztül száraz lábbal értük el a túloldalt,ahol rövid,de meredek emelkedőn jutottunk el a barlang szájához,ahová csak egyedül merészkedtem be,kedvesem nem tartott velem.   
     A barlang látogatás után újból átkeltünk a patakon és folytattuk az utunk tovább a K.gif -on.
Nehéz volt száraz lábbal átkelni
Pár  száz méter után a sétaút balra kanyarodott ,innét már K+.gif túraútként vezet Remeteszőlősre. 
   A K.gif jobbra kanyarodva ösvényen emelkedik a szálerdősben tovább. Szuszogtató emelkedő után elmaradtak a fák és kiértünk egy cserjés részre,ahol az út rendkívül meredekké vált,a talaj pedig sziklás lett. Ez a szakasz nagyon emlékeztet a Nagy-Gete oldalára,csak lényegesen rövidebb változatban.
Hál'Isten,leküzdve.....
    Nagyon kellett figyelni,hová lép az ember,nehogy lecsússzon a lába a kiszemelt szikláról. Néhol a magas "lépcsők" nehezítik a rövid lábú,alacsony túrázók életét.
vagy még se?
  A nehézségekért viszont bőven kárpótolt a panoráma ,mely a kopár hegy pereméről a szemünk elé tárult.
Jól látható  volt  a már bejárt Remete-szurdok a megsebzett hegyoldal a bányával,Remeteszőlős házai,a Budai-hegység csúcsai(János-hegy a kilátóval,Hármashatár-hegy etc.)
   Szerencsénk volt,szép tiszta idő volt,így a látványt jól sikerült képekkel tudtuk megörökíteni.
A távolban János-hegy

     Elérve a Remete-hegy fennsíkját azon keresztül folytattuk az utunk szálerdőben tölgyesek,fenyők közt.
A reggeli hózápor nyomai
Ezen a szakaszon találkoztunk először a decemberi ónos esők következtében kialakult katasztrófa jeleivel. Megdöbbentő és szomorú volt látni a kettétört fákat. Ez látvány sajnos  végig kísérte a napunk.Volt olyan hely ami úgy nézett ki,mintha egy kaszával nyírták volna el a fák koronáját.  Utoljára a Tátrában láttam ilyet jó pár éve.
A katasztrófa nyomai
   A megsebzett tájnak jó pár évbe(évtizedbe)telik mire kiheveri ezt a pusztítást.

  Elérve a Kovácsi-erdőföldek határát Ny-nak fordultunk.Itt vált ki a K+.gif ,mely jobbra Budaligetre tart.
Szálerdőben,hullámvasútazva értük el a Zsíros-hegyi üdülőövezet első portáit. A település rész Nagykovácsihoz tartozik. Szembetűnő volt az impozáns,igényes új építésű házak látványa. Felkapott rész ,rengeteg jobb módú fővárosi költözik ki erre a részre.
    Az ingatlanok mögött az erdei sétaúton értünk el a Muflon itatóhoz,mely egyben ellenőrző pont is és Alsó-Zsíros hegyen található.
Sajna zárva...
    
    Maga a hely elég lehangoló,igénytelen.Hétköznapokon csak délután nyit ki,így az adminisztrációt az épület előtt végeztük el.
    Mintha csak megbeszéltük volna majd egyszerre értünk a barátainkkal ehhez a ponthoz(Ők voltak kicsit ügyesebbek)

   A pecsételés után kulcsot és tapasztalatot cseréltünk,megettünk egy szenyót,frissítettünk,majd folytatta ki-ki a maga útvonalát.

      Hűvösvölgytől megtettünk idáig 9,7 km-t ,miközben leküzdöttünk felfelé kb 330,lefele 160 m-t. Mindez 2 óra 50 percbe tellett.Figyelembe véve hány helyen álltunk meg nézelődni,fényképezni meg voltunk az idővel is elégedve.
  Rövid kaptató után elértük a volt Zsíros-hegyi turistaház romjait,melynek területét mára teljesen visszahódította a természet.Csak figyelmes keresés után fedezhetők fel az indával,dzsindzsával benőtt romok.Nekünk szerencsénk volt,ilyenkor jobban látható,de vegetációs időszakban jóformán láthatatlanok a megmaradt épületrészek.
Szebb idők idők nyoma
    Mindig elszomorít az elhanyagolt,lerobbant,romos turistaházak látványa. Senkit nem érdekeltek(nek) ezeknek a jobb sorsra érdemes épületek ?

    A romoktól tettünk egy kitérőt a K3.gif -ön,mely az alsó Zsíros-hegy platójára vezet ki,ahonnét csodás körpanoráma tárul elénk. A tiszta időnek köszönhetően remek látvány tárult elénk a Nagy-szénással,Dobogókővel,a Pilisvörösvári-medencével(Pilisvörösvár,Pilisszentiván etc). A távolban látszott a Duna csíkja is,jól kivetőek voltak a budai épületek. A Börzsöny csúcsai is feledhetetlen képet nyújtottak.
Megérte letérni a kékről

   Visszafelé tettünk egy kitérőt a KD.gif  a Kauzál Emlékmű megviselt obeliszkjéhez,melynek eltűnt emléktáblája már évek óta pótlásra vár.Hiába...
Felújíthatnák


   



    Visszatérve a K.gif  -ra ,melyhez csatlakozott a Z.gif és a S.gif is Ny-nak folytattuk az utunk az üdülő telep szélső házai mögött az erdei sétányon. Kiérve a műútra jobbre tettünk egy kitérőt a meghagyott kötélpálya tartóoszlopaihoz,mely a nagykovácsi bányát kötötte össze a pilisszentiváni homokbányával.
Mementó az utókornak

     Elérve az Antal(Antóni) árokhoz előbb a Z.gif  majd pár lépés után a S.gif  is elhagyottt bennünk,majd nemsokára megérkeztünk a nagy-szénási tanösvény kezdőpontjához,mely újabb kitérésre csábított az egykori murvabányába. A pereméről itt is az előbbi csodás panoráma tárult elénk,csak itt a fenyők lényegesen korlátozták a kilátást.
Bányagödör

    Innét a Felső Zsíros-hegy platóján vezető út emelkedni kezdett. Elérve a fokozottan védett terület határát(sorompó) szigorodott az emelkedő,szuszogva haladtunk tovább, néha meg-meg állva értük el a fennsíkot.
Ez elég meredek volt
    Innét jobbára szintet tartva haladtunk tovább,néhol szép,korlátozott  kilátás tarkította a haladást,míg elértük az egykori Nagyszénási Turistaház emléktábláját.
Meghagytak egy falmaradványt emlékül
Itt csatlakozott az útvonalunkhoz a P.gif  is,hogy együtt mássza meg a Nagy-Szénás  szigorúan védett kopár csúcsát.http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-Sz%C3%A9n%C3%A1s
Úton a csúcsra

  Mivel már itt is éreztük a viharos szelet ezért úgy döntöttünk itt esszük meg a csúcscsokit és utána "hódítjuk"meg a hegyet.
    Meredek,szuszogós emelkedőn értünk ki a fák közül a kopár hegyoldalba,ahol viharos,orkán erejű szél tombolt. A hőérzetünk köszönhetően a szélnek is nagyon hideget jelzett,szükség volt minden védőeszközre.
Legalább 80 km/h szél volt......
   Először a kisebb paltón néztünk körül,majd megmásztuk a mai nap utolsó csúcsát a Nagy-Szénás kopár tetejét.
    Szuszogva értünk fel a csodás,felejthetetlen körpanorámát nyújtó tetőre. A  Zsíros-hegyen már látottakon kívül feltűnt a Mátra sziluettje is, elénk tárult a Nagy-Gete,a Kétágu-hegy,Esztergom látképe is,ami bőven kárpótolt a cudar idő miatt.
Panoráma I.
Panoráma II.

   Gyors fotózás és nézelődés után megkezdtük az ereszkedést a Kutya-hegy nyerge felé. A Nagy-Szénáson a kövekre festett jelzések vezetnek a túra útvonalán,ezért fokozottan kell figyelni. Előbb DNy,majd Ny felé folytattuk az utat ,tölgyesben ,majd ligetes részen ereszkedtünk,míg kijutottunk egy tisztásra a nyeregben,melynek közepén egy hatalmas feketefenyőnél a K.gif  jobbra ,bükkök,kőrisek közt ereszkedett tovább.
    Néhol meredeken,néhol lankásabban ereszkedtünk a helyenként sáros,csúszós mélyúton,szekérúton majd a Nádor-hegy tövénél élesen K-nek fordult.
  Bükkök közt értük el a K+.gif  elágazását,mely a P.gif -ra köt át és azzal együtt tart a Nagy-Szénás irányába.A K.gif itt élesen balra kanyarodott ,felvéve az eredeti DNy-i irányt,a Bükkös- árokban folytatódott tovább.
Gyaloglás egy mélyúton


   Egy jobbos,majd balos kanyar után elértük a Kőris-völgy bejáratát,melyben tovább ereszkedtünk utunk célja felé.
  Balról a szekérutat végig a Bükkös-kúti-árok kiszáradt medre kisérte,jobbról a Disznőfő sziklái tarkították a látványt.
   A lassan kitisztuló vegyes erdőben elértük a már rég kiszáradt Erzsébet-kutat,mely sok évi elhanyagoltság után tavaly kapott új foglalatot.
Pozitív példa

     Az erre már murvás aljú dózerúton váltakozó összetételű erdőben elértünk egy már régóta elhanyagolt kőhidat,melynél ÉK felé fordulva haladtunk a nyílegyenes makadámúton.Rövid emelkedő után értük el egy sorompót,melynél a K.gif balra kanyarodott. Jobbra a K3.gif  kínált kitérési lehetőséget a Csaba-hegy felé az Ördögoltár és Csabai-gomba sziklákhoz,majd a Kálváriához.
Elértük Piliscsaba határát

    Mivel már jól eljárt az idő és barátaink nem akartuk váratni,ezért kihagytuk ezt a kecsegtető lehetőséget és balra mentünk.
    
     A K.gif  pár száz méter után elérte Piliscsaba szélső házait,elhaladtunk az egykori Tsz major mellett,ma raklap üzem .
     A Kálvária utcán haladtunk jó kilométernyit,majd jobbra fordulva elértük a forgalmas 10-es utat.Átkelés után pár lépéssel elértük a falu temetőjét,ahol Horváth József (az első Kéktúra teljesítője) nyugszik.
A nagy előd

     Könnyedén megtaláltuk a sírt,ahol röviden megemlékeztünk nagyszerű elődünkről.

   Innét már csak pár lépés választott el a piliscsabai vasútállomástól.

    Gyors adminisztráció és pecsételés után összegeztük túránk második szakaszát.  Zsíros-hegytől megtettünk cca 12 km-t 3 óra 13 perc alatt,miközben felfelé  kb 320,lefele cca440 m-t teljesítettünk.


   Autóba pattantunk és vissza  indultunk Hűvösvölgy felé,barátainkért. Útközben megálltunk egy rövid vizit erejééig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem impozáns épületeinél.
A könyvtár



Impozáns 
      A mai nap csodás túranapon vagyunk túl. Bár áztunk esőben,hóban,fáztunk orkán erejű szélben,de a közte lévő melengető nap bőven kárpótolt. 
   A tiszta januári időnek köszönhetően  felejthetetlen panorámaképek tárultak elénk a kilátópontokról.
Soha rosszabb túranapot!

A többi fotó:https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTHuvosvolgyPiliscsaba?authkey=Gv1sRgCKi5g9_Di_gv Térkép és szintrajz a szakaszról:

Dátum: 2015-01-12
Hossz:20.9 km
Szintadatok: +529/-541