2015. július 7., kedd

 



        SPIRIT  of   BALATON     2015.JÚL. 04-05  ( Egy pecsételő állomás szemszögéből)


   

                                         





A főszervező ,a barátja és egy két kört teljesítő hajnalba


       Spirit of Balaton 24 órás tókerülő mozgalmat Fetter György találta ki és szervezi lankadatlan szorgalommal 2010 óta,minden év júliusának első szombatján. A kezdeti bukdácsolás után mára egy meghatározó eseménnyé nőtte ki magát az amatőr kerékpáros térképen ez az ízig-vérig tömegsport rendezvény.Sőt már a kerékpáros versenynaptárakba és a TTT(Teljesítménytúrázók)naptárába is bekerült.Az utóbbiban nagyon komoly MTSz pontokat osztanak a sikeres teljesítőknek. Tavaly és az idén is majdnem elérte a regisztráltak száma az 1000 főt de tudomásom van róla,hogy nagyon sokan ez nélkül teljesítik.


Ilyen volt a hangulat




     Az ötlet zsenialitása abból fakad,hogy nincs kötelező indulási pont,azt mindenki saját maga határozza meg. Ugyanígy nincs meghatározva az útvonal és a megteendő távolság sem. Tehát bárki bármekkora távolságot választhat,a teljesítése elfogadott lesz. Egy feltétel van csupán,hogy az indulási ponton fel kell keresni a pecsételő állomást és a kinyomtatott ítinerbe kérni egy lenyomatot. Ugyanígy kell eljárni az útba eső pecsételő állomásokon is. Az általunk meghatározott célban aztán lezárjuk az ellenőrző lapunk és valamilyen formában eljuttatjuk a szervezőkhöz és máris kész.

Pecsételők egy versenyzővel


     A hivatalos és ünnepélyes indulási pont Balatonmáriafürdőn van,akárcsak a cél. Az első években jóformán csak innét indultak,de az utóbbi alkalmakkor már rengetegen más induló állomást választanak,általában a logisztikailag a legelőnyösebbet.

Ötletes


      Fetter György barátom először 2011-ben kérte fel feleségem családi vállalkozását a Teker-Gő Barkács és Kerékpárboltot,hogy Balatonbogláron lássa el az ellenőrző pont üzemeltetését,mely felkérésnek örömmel mondtunk igent és azóta az idén már ötödször nyomtuk a stemplit reggeltő-reggelig. Az idén már mód volt QR kód alapján is kontrollálni az adott ponton a teljesítményünk.-

A QR kód atyja


      A  pecsételő állomás színhelyének a Hunyadi Sörözőt választottuk,mivel ez úgy fekszik a kerékpárút mellett,hogy elkerülni sem lehet,aki nem veszi észre az vagy nagyon nem figyel vagy nem érdekli a pecsét(ilyen is van). Ráadásul itt  lehetőség van összekötni a kellemest a hasznossal és kinek vérmérséklete szerint lehet frissíteni vagy pótolni a szénhidrát készleteket.

Egy kis segítség


     Idén három baráti házaspárt kértünk fel a zökkenőmentes üzemeltetés érdekében,hogy segítsenek a cél elérése érdekében ( Terka és Csaba/Csabor/,Ute és Paul valamint Valika és Laci)  kedvesemnek(Manyesz)és nekem.  Köszönjük a Hunyadi Söröző személyzetének is,Pintér Zoltán tulajdonossal az élen  a támogatást ,kik a jobbnál jobb nedűkről és étkekről gondoskodtak.


    Az elmúlt években már volt szerencsénk mindenfajta időjáráshoz. Volt mikor áztunk,fáztunk ,de az idén ezek az élmények elmaradtak. Majdnem kánikula volt,szerencsére a hőség igazán hétfőre teljesedett ki. Ez a hőség meg is látszott a fogyasztásunkon ,bőszen igyekeztünk az elvesztett folyadékot pótolni,ami a jókedvünkre is jelentős hatást gyakorolt.

Nyomjad kedvesem,háttérben a pecsételők frissítenek


      A résztvevők már kezdetektől fogva emlegetik,hogy ez a leghangulatosabb és legvidámabb ellenőrzőpont  és ennek a hírünknek évről-évre igyekszünk eleget tenni.

 
Kis segítség az emelésben


     Pár éve kitaláltuk a Critical-mass-os kerékpár emelést,melynek óriási sikere lett az indulók közt, Eleinte kicsit erőszakosan kellet győzködni a résztvevőket,de mára már majd mindenki szó nélkül emeli a kerékpárját,akinek túl nehéz annak segíteni is szoktunk. Páran mindig akadnak aki nem hajlandók,Őket azzal szoktam elengedni,hogy biztos nem fogja a film Őket.

Fiatalosan



    Akik bármilyen okból nem emelték fel a kerékpárt,azokat is igyekeztünk lencsevégre kapni és minden elismerésünk Nekik is a teljesítéshez.

Pihegés


     Az idén a kerékpáremelés mellé kitaláltunk még egy turpisságot,de nem elhanyagolva azt. Befogtunk egy szobakerékpárt,hogy míg a bélyegzéssel bajlódunk addig a lemerevedés elkerülése érdekében (smile   ;)  )tekerhessenek egyet a résztvevők. Persze ezt is megörökítve az utókornak.


Száguldás....

    Mivel tudjuk,hogy a hülyeség ragadós ,a versenyzőkkel  hamar tovább fejlesztettük . Először csak a szobabrinyó emelkedett az égbe,majd hamarosan jött az újabb őrület,hogy a szobakerékpáron tekerve emelje fel mindenki a saját drótszamarát. No ebből aztán lettek jobbnál jobb fotók.  Pároknak kifejlesztettük a tandem szobakerékpárt,ezekből pár pikánsabb kép is lencsevégre akadt.


Az őrület elindítója

    Sőt akadt aki egyszerre két kerékpárt is az égbe lökött.


Ilyen kevés volt

    Ahogy láttuk,hallottuk óriási sikert aratott ez az őrület.

Szoba tandem


     Pár szót az indulókról. Majd minden korosztály képviseltette magát a versenyen. A legfiatalabb résztvevőről nincs tudomásom,igaz nem is sok gyerek(14 év alatt) fordult meg nálunk. A legidősebb résztvevő (tudtommal)Hűbér József ,ki a 69 évével már másodszor teljesíti a SOB teljes távját!
  Gratulálunk innét is ,csak így tovább.

A legidősebb induló



    Itt kell megemlítenem a nyugdíjas házaspárt Marcaliból,kik már a kezdetektől fogva teljesítik ezt a kihívást és már barátokként érkeznek hozzánk.Gratuláció !

    Ez elmondható többekről is kik visszatérő teljesítők és barátként,kölcsönös örömmel üdvözöljük egymást.

 
Aranyosak

    Ki kell még emelni a kétszeres teljesítőket,ki dupla távot nyomtak 24 h alatt. Nekem két személyről van tudomásom,pedig biztos,hogy többen is voltak,de vagy nem került szóba vagy nem álltak meg pecsételni.
    Akikről tudomásom van Hegyi Péter és...Lajos(sajnos a vezeték neved nem jegyeztem meg-bocsi) ki a második kört a főszervezővel(Gazember) és annak barátjával(Ezredes)) fejezte be.
    Nekik is Gratulálunk


Az első kör közben




A második kör közben




    A következők kiket ki kell emelni azok akik a 200-as tekerés előtt átúszták a Balatont Révfülöp-és Boglár közt,mely rendezvényt szintén ma tartották A teljesség igénye  nélkül pár név,akikről tudomásom van:
  Farkas Gábor,Németh Tibor és Zoltán(tesók),Szálkai Antal,Szíjártó Zoltán,Leipold Péter,Sepsi Zsolt.


Levezetés az úszás után és bemelegítés a tekerés előtt





   Fogadják Ők is a legmélyebb Gratulációnk ehhez az embert próbáló teljesítményhez,pláne ebben a forróságban. Azért a szellemiségünk nem meghazudtolva a kerékpár emelést és a "szobás " mutatványt Ők sem "úszták" meg. Sőt a hozzánk vissza érkezetteknek kétszer kellett átesni ezen,a győri Újság címéhez hasonlóan.

Emelés az induláskor


Emelés visszaérkezéskor


    A győri újság címét egy vidám fehérvári csapattól hallottam és plagizálom ide. Ja a cím: Rába-szó ! 


     Az idén már többen jöttek,kik hozták az MTSz-es igazolólapjukat,kérve arra is pecsétet a pontokért. Találkoztam több túrázóval,kik hozzánk hasonlóan ezt a sportot űzik elsősorban,a kerékpár kiegészítésként szerepel a repertoáron. Velük kellemesen elbeszélgettünk,megosztottuk tapasztalataink a túrázásról és az OKT-ról.

Egy bakancsos társ,ki most tekergett


     Sokan jöttek párban,egyedül. Sok volt a népes baráti,egyesületi,munkahelyi társaság. Amit hiányoltam,ebben az irányban lehetne még fejleszteni,az a családok közös részvétele. Nagyon kevés családot láttam együtt,pedig igazán  alkalmas a rendezvény,(a rövid távok lehetősége végett)a közös tekerésre és a kerékpározás ,sport megszerettetésére a gyerekek részére.

Egy család a kevesek közül


     Ami még feltűnt,hogy nagyon sok női induló jött egyedül,párban,kisebb-nagyobb csapatokban,miközben a férjek mondvacsinált ürügyekkel(gyerek vigyázás,kerti munka stb) ellébecoltak a hűs szobában,strandon. Ezek az infók a hölgyektől származnak. Minden elismerésem nekik és mindegyiket biztattam,mutassák meg az embernek(kik inkább kispistáztak) mire képesek.
  
"Magányos" hölgyek



"Magányos"hölgykoszorú



      Mindig feldobta a hangulatot a népesebb csapatok érkezése. Velük rengeteget poénkodtunk fotózkodtunk éééééééééés frissítettünk.Ezekkel a csapatokkal óriási,magával ragadó  hangulatot varázsoltunk az állomásra. Voltak kiket újra rajtoltattunk.


Testőrsereg 




Új rajt  



      A legemlékezetesebb csapat egy Kanizsai társaság volt (2 hölgy 3 fiú),kik velünk együtt már jól érezték magunk a korai időpont ellenére. Érkezéskor mindjárt zalai,házi vilmossal kínáltak minket. Ez a kölcsönös kínálgatás egy darabig aztán eltartott. Sajnálom,hogy egy kis noha fröccs nem volt náluk :D .  Ők még parabola antennát és tv-t is cipeltek magukkal,megakarták nézni az F1-t. Remélem még találkozunk velük.

A Kanizsaiakkal


    Szívesen emlékezünk a szabadnapos veszprémi rendőrökre,kik már hagyományos résztvevői az eseménynek.

     A résztvevők közt üdvözölhettem egy régi barátom Bonyhádról ,Árvai István,kivel már évek óta nem találkoztam. Jó volt pár szót váltani.

A rég látott cimbora



   Az idén már nemzetközi volt a rendezvény ugyanis volt induló Horvátorszságból(Zágráb 2 fiú) Erdélyből (Csíkszereda 2 fiú,és Gyergyóból 2 hölgy aztán versenyen kívül indult egy norvég csapat is. Akik a Balaton körül tekertek és megálltak megkérdezni mi ez a csődület. Elmagyaráztuk nekik és azt mondták úgy veszik,hogy ők is teljesítették. Biztos többen találkoztatok velük,könnyű volt felismerni őket,mert norvég zászlós egyen mezben voltak.


A norvég hátvédsereg


  Apropó egyen mez.  Többen csináltattak Spirites egyen mezt ,vagy csak ráragasztották a pólójukra a logót. Többen jöttek  egyforma egyesületi ,csapat mezben is.

Egyenpóló I.



II.

III.



   Nagyon sokan viselték ismert országúti csapatok mezét is. Közülük említést érdemel a baszk hegyi menő csapat Euskaltel -Euskadi mezét viselő srác,ki nagy rajongója ennek a megszűnt csapatnak. Ezt a csapatot szeretné Alonsó feltámasztani..

Minden sárga


    Aztán láttunk Tour de France pöttyös trikót is.

Pöttyösben


    Több kitörő öröm megnyilvánulással is találkoztunk. Volt ki fekve tekerve örült,hogy nem sokára beér a célba és 3.szor teljesíti a Sob-ot.  

Fekve is megy

   E fiú társaságában több többszörös teljesítő,köztük Kun Ákos volt,ki rengeteget segít a főszervezőnek.


A segítő


   Sőt még Usain Bolt is velünk volt.

  

célra tarts


     Minden fajta cangával teljesítették a kört,bár itt a kezdetekhez képest óriási minőségi változás ment végbe. Mára a túlnyomó többség márkás,fiatal bicóval hajtanak. Elsősorban túra és trekk kerékpárok voltak,de rengeteg volt az országúti is. Ezek közt volt néhány értékesebb,karbon vázas kerékpár is,de láttunk márkás idősebb outikat is szép számmal ,remek állapotban.

Egy korosabb Bianchi



   Páran épített bicajjal vágtak neki a távnak és ugyancsak akadtak kik fixi kerékpárral teljesítették a kitartás és erő próbáját.

Fixik


      Természetesen az idén is üdvözölhettük a szimpatikus párt kik tandemmel róják az országutakat és hagyományosan rész vesznek a Sob-on.

Az egy szem tandemosok

   Az idén három saját építésű fekvő bicajjal és tekerőjükkel találkoztunk. Ez egy kicsit más műfaj,akik ezzel mennek azt mondják,hogy először meg kell tanulni velük kerékpározni.

Próbálkozás


Még fel is myomja


   Meg kell említeni Hulman Istvánt Sopronból,ki már harmadszor teljesíti a teljes távot a saját maga által gyártott fekvőbiciklin.
    
A többszörös teljesítő fekvőbicajjal


     Volt aki egy szál pólóban és fürdőgatyában vágott neki a távnak,de olyan is akadt,ki 20-25 kilós túrazsákot szerelt a bicóra. Sőt volt ki parabolaantennát+ tv-t cipelt,de Ők is emeltek(Ld győri újság)

Emelés tv-stől,antennástól,kuferrestől


    Éjszaka 3 után lecsillapodott az érkezők száma.a sort Fetter Gyuriék zárták,utánuk már senki nem érkezett reggel 8-ig.


A főszervező,Gazember



Az örök barát,Ezredes


   A beszámoló után felteszek egy linket,melyre kattintva elérhető az összes fénykép mely az állomáson készült.Majd ezer darab.Elvileg szabadon felhasználható,de ha valaki kéri elküldöm a róla szólókat mail-ben. Remélem mindenki szerepel a képen,a kimaradottaktól elnézést kérek. Sajnos az éjszakai felvételek közt is van pár elmosódott,vissza tükröződő. Tőlük is bocsi.

   Jól elfáradtunk,de jó buli és élmény volt.

   Jövőre remélem mind többetekkel ismerősként üdvözölhetjük egymást.