2015. december 28., hétfő



  FEL  A  SÁG-HEGYRE    2015.DEC.27.


        "Ság oldalán nagy kürtő füstölög.
               Fekete füst:gyászlobogó,-
               halálra ítélte a Ságot
               a kőfaragó."
                          Erdélyi József: A Ság halála   1928(részlet)

     

       Egy makacs lábsérülés miatt az elmúlt heteket ki kellett hagynom a túrázásból,így kapóra jött a  BTHE által szervezett évzáró természetbarát találkozó,mely a Fel a Ság-hegyre nevet viselte. A rövid túra pont alkalmas volt a túrázás újrakezdésére valamint az  Ünnepek beigli mérgezésének kompenzálására. Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt,mert egész nap makacs ,sűrű köd takarta be az egész Dunántúlt ,így a várt panoráma elmaradt,pedig a Kemenesalja síkjából kimagasló tanúhegy csúcsáról megfelelő körülmények esetén feledhetetlen kilátás tárul a szemünk elé.

A megsebzett Ság-hegy- 2013 június

      Az egykori tűzhányóból kialakult Ság tanúhegy a Kemenesalja síkjából emelkedik ki Celldömölk mellett ,csúcsa 279 m. Tanúhegyeink közül a mértéktelen bazaltbányászat(17 millió tonna követ termeltek ki) ezt a hegyet sebezte meg a legjobban,egykori impozáns formáit jelentősen eltorzították.Azonban furcsa mód,pont a bányászatnak köszönhető,hogy az általa kialakított terekben bepillanthatunk a  valamikori vulkán belsejébe.


Gondolkodás a lejövetelen

      A bányászati terekben kialakított Vulkán Tanösvényt végigjárva bepillanthatunk a tűzhányó kialakulásába,működésébe. A leglátványosabb elem az utolsó kitörés kürtőbe szilárdult lávája.A hegy bazaltját már a rómaiak is felhasználták ,Savaria és a Borostyán -út építéséra,azonban a nagyüzemi bányászat a XX.sz elejétől indult el és tartott egészen 1957-ig a bánya kimerüléséig.

Láva folyam

     Különleges élővilágát  tájvédelmi körzetté emelése hivatott őrizni. Jellemző növényei többek közt  a tavaszi hérics ,kövi varjúháj.Talajának köszönhetően kitűnő szőlőtermő terület,a Somlóval alkot egy borvidéket.

Ködbe veszve

    A Ság-hegy nevezetessége még,hogy 1891-ben Eötvös Lóránd az általa kifejlesztett ingát itt próbálta ki a gyakorlatban,mivel a hegy akkor még nem el nem torzított alakja volt erre a legalkalmasabb. Erről a Sághegy Fogadó melletti parkban felállított Emlékmű tanúskodik.


Eötvös inga Emlékmű

     A táv rövidsége és hatalmas köd végett nem indultunk korán negyed tíz környékén érkeztünk a Kemenesalja központjába,Celldömölkre. A tradicionális vasutas várost rövid városnézés keretében ismertük meg, erről majd máshol írok. A központban tett séta után elmentünk a vasútállomásnál található mozdonyparkba,ahol többek közt a valamikori magyar mozdonygyártás   büszkesége ,egy 150 tonnás 424-es  van állítva. Kár,hogy a mozdonyok és kocsik állapotát a vandálok jelentősen rongálták.

Celldömölk Apátság


424

     Ezt követően elmentünk a román kori Apátság romjaihoz,mely a város Pördömölk nevű részében található.


Árpád-kori templomrom  

      A várost a Mesteribe vezető országúton hagytuk el,melyről lekanyarodva közelítettük meg a Ság-hegyet,melyből sajnos semmi nem látszott. Meredek emelkedőt követően értük el a Sághegy Fogadó parkolóját,ahol az autót hagytuk.


Fogadó a hegyen

      A Parkolóból a Sárga sáv turista jelzés és a Sárga háromszög turista jelzés jelzésű útvonalon haladtunk a csúcs irányába.

Lépcsőzés
Meredek lépcsőn haladtunk és először a Sághegyi Múzeumot értük el,mely egy egykori,felújított  bányaépületben kapott helyet. A Múzeum környékén Kőpark van kialakítva,mely hazánk vulkanikus kőzeteit mutatja be.

A kőparkban


Osztályozómű

      Ezután egy egykori osztályozó elhanyagolt épülete mellett haladtunk el,majd újabb lépcsőzést követően felértünk a hegy gerincére,melyet az 1934-ben állított hatalmas Trianon kereszt ural.Az ország legnagyobb ilyen jellegű emlékműve jórészt a környék lakóinak közadakozásából és a bányavállalat támogatásából épült meg.hogy így tiltakozzanak a szégyenteljes trianoni békediktátum ellen.

Trianon kereszt ma a ködben,


és 2013 júniusában

      A BTHE  is a platóra helyezte a túra "irodáját" és frissítőpontját. Mi is elvégeztük az adminisztrációt,átvettük a kitűzőket és az ellátmányt,mely a környék híres sütijéből(medvetalp)gyümölcsből és forralt borból vagy teából állt.

Adminisztráció

"Medvetalp"

           Itt örömmel üdvözöltük egymást a kaposvári túrázók népes csoportjával valamint HeyJoe-val ki az OKT útvonal nyilvántartó honlap kiötlője és kezelője.Üdv Nekik innét is!.Jót beszélgettünk vele az élet és a túrázás dolgairól. Közben megvettük Tőle a Vízkeresők Útja túramozgalom igazoló füzetét. A mozgalmat Ő és Vándorcsillag hozta létre és koordinálja. A füzet megvásárlásával mindenki támogatja a honlap fenntartását. Mindenkinek ajánlom!




Frissítés

       Jó 40 perces beszélgetés után elbúcsúztunk és "meghódítottuk"  a hegy csúcsát. A tetőre mely kb. két négyzetméter egy keskeny és rendkívül meredek ösvény vezet fel. Tiszta időben lenyűgöző látvány tárul elénk,de most csak a rend kedvéért mentünk fel. A lefele út a nyirkos,csúszós és igen meredek ösvénynek köszönhetően kalandosra sikerült. Még a gatyaféket is majd be kellett kapcsolni többször.


Csúcs a ködben

Útban a csúcsra

     Ezt követően a Vulkán Tanösvényen körbejártuk a a valamikori bánya területét. Az igen szemléletes ,jól sikerült táblák sok érdekes információval szolgáltak. Kár,hogy semmit nem lehetett látni,így a lenyűgöző ,kalandos sziklaképződmények is csak korlátozott élményt nyújtottak.


A Ság Vulkánösvényen


"Deresen" a  csipkebogyó

    A Tanösvény bejárja az egykori tűzhányó minden zegét-zugát,levezet a hegy gyomrába és feltárja a  titkait,sétálhatunk a kürtő megszilárdult láváján. Igazán lebilincselő élmény ,csak ajánlani tudom mindenkinek,hogy keresse fel.


Sziklák közt

    A Tanösvény útvonala vissza vezet a fogadó parkolójába,ahol mi is befejeztük a túrát,kocsiba pattantunk és haza felé vettük az irányt.

Panoráma a kürtőben

    Köszönjük a BTHE szervezését,kiváló napon vagyunk túl.

A kürtő 2013 júniusában

    A korlátozott látási viszonyok végett pár képet régebbi túránkból teszek be,amit jelezek is.






 A Ság-hegy turista térképe: