2014. március 18., kedd

RP-DDK 1. túra 2014.márc.11. Bozsok -Irottkő

 Tavaszi nagy túránk második napjához érkeztünk,erre a napra a RP-DDK-n Bozsokból meghódítottuk Dunántúl és Burgenland legmagasabb csúcsát a 883 m.tengerszint feletti magasan található Irottkő csúcsát,majd az OKT-n "leereszkedtünk" az Alpokalja fővárosába Kőszegre.
 
   Reggel 8 után pár perccel induló busszal mentünk ki Bozsokra.A buszváróban és a buszon kedélyesen elbeszélgettünk egy idősebb sporttársunkkal aki lévén szombathelyi él-hal a kőszegi hegységért és az egész Alpokaljáért.Elanekdotáztunk,megtudtuk Tőle,hogy minden héten lenyom egy termetes túrát a környéken,kaptunk pár jó tanácsot tőle
A Kőszegi-hegyek vándora
a mai napra és úgy általában a túrázásról.Mivel Ő a mai nap Velemből járta be a környéket ,ezért a faluban elbúcsúztunk és jó utat kívántunk egymásnak.

   Beérve Bozsokra a Kerekes üzletházban elvégeztük a bélyegzést,mindegy melyik egységben kéred,szívesen segítenek bármelyikben.Rövid cihelődés után elindultunk balra az üzlettől a kéken.Pár tíz méter után rájöttünk,hogy nem jó az irány,mert a hegy egyre távolodott. Zöldfülű hiba,de gyorsan korrigáltunk és visszafordultunk. A kék visszavezet a falu főterére,ahol megejtettük a szokásos főhajtást a helyi hősök előtt.




Hősi Emlékmű Bozsokon

   A néma főhajtás után elindultunk a faluból kifelé,itt az út már folyamatosan emelkedik és utunkat a faluban jobbról végig a Bozsoki-patak kíséri.Kiérve a faluból a jelek egy mély útba visznek,amin pár száz métert kapaszkodunk szuszogva,legalább kicsit szokjuk az emelkedést,majd a kék letér jobbra továbbra is jelentős szintemelkedéssel.Kiérve a mélyútból felérünk egy tisztásra,innét visszatekintettünk a falura és csodálatos látvány tárul elénk,látni a környező falukat,mezőket szőlőket. Kicsit elpoénkodtunk,hogy már a templom csúcsával egy magasságban vagyunk ,de már az oxigén készleteink jelentősen csappantak.Szörnyű volt belegondolni,mi vár még ránk a mai nap. Az időjárás gyönyörű volt,egész nap ragyogó napsütésben és szélcsendben tudtunk haladni az utunkon.

    Balra kanyarodva beértünk az erdőbe
Egy kis pihenő.....
,melyen hol szintben ,hol kellemes emelkedőn haladtunk tovább a csöndes ,tavaszi erdőben.mígnem elértünk egy kereszteződést,hol az út jobbra kanyarodik.Itt találkoztunk erdei munkásokkal kikkel jól elbeszélgettünk ,elmondtuk hova megyünk ma,Ők jól elcsodálkoztak és kölcsönösen vigasztaltuk egymást.Ők jó utat,mi jó munkát kívántunk. Előre nézve elszörnyülködve láttuk milyen emelkedőt kell leküzdenünk a következő pár száz méteren,aki már járt erre tudja miről beszélek
... a kaptató előtt
.A járást nehezítette ,hogy az erdészeti gépek teljesen kijárták az utat,ezért inkább az erdőben másztunk tovább.Miután felértünk a gerincre,betértünk a sűrűbb erdőbe és elértünk a Kalapos Kőhöz(kövekhez)
A Kalapos Kő
.Itt elolvastuk a tanösvény tábláit ,megcsodáltuk ezeket a természeti képződményeket,melyeken jól kivető a hegység palás összetétele,illetve látni a gyűrődés vonalait,mely kialakította ezt a tájat. Végigmentünk a kövek közt,ahol az út néhol nem is veszélytelen
Csak óvatosan
,nagyon kell ezen a részen figyelni és csak megfelelő cipővel szabad erre járni.

  Továbbhaladva az erdőben elkezdtünk ereszkedni,mintegy 100 m szintvesztés után elértük a már említett Bozsoki-Patak
Átkelés a Bozsoki-patakon
medrét,melynek partján most már egy jó darabig fogunk haladni végig felfele hol lankásabb hol meredekebb emelkedőkön.. Akinek van kedve a Kpont jelen felmászhat a patak forrásához,ez az út vissza is hoz a kék- ra. Miután kiérünk a Kalapos kőtől a K- és a Z- találkozik és hosszan együtt mássza a hegyet,Ezen a részen végig a vasfüggöny nyomvonalán halad a túra útvonala.
   Miután a Z- kiválik balra az utunkból tovább kapaszkodunk felfele ,mígnem kiérünk a  egy tisztásra,hol több út találkozik
Ahol erdei utak találkoznak
. Ezen a részen végig vízfolyásokon kelünk át,melyet valószínűleg a csúcson nem rég leesett hó
Emlék a téltől
olvadása táplál.

 Innen a túra legnehezebb részén kapaszkodunk tovább előbb bükkösökön,majd fenyveseken kersztül,míg nem megadja magát a hegy és felérünk az Irottkő csúcsára,ahol nagy megdöbbenésünkre senki nincs,Elfutunk a bélyegzőhely mellet,ha már lendületben vagyunk és felmegyünk a kilátóig.
Kilátó az országhatáron
         
Itt gratulálunk egymásnak,fotózás,majd felmegyünk a kilátóba,honnét csodálatos panoráma tárul elénk.Mivel remek az idő ,belátjuk az egész www.naturpark.hu/‎  t,látjuk az Alpok előbástyáját a schneeberg.infobomba.hu/   is.
A távolban  Schneeberg csúcsa


Felfedezhető a  hu.wikipedia.org/wiki/Fertő  is valamint a Somló hegyet is.

  Kicsodálkozva magunk bélyegeztünk a kilátó alatti tisztáson
Egy kis emlékezés
,majd frissítés
Pihenő Irottkőnél
után folytattuk az utat tovább az OKT-n

A mai nap eddig teljesítettünk 8,2 km-t  2 h37 perc alatt,3,13 km/h átlaggal miközben leküzdöttünk felfele
651 m-t,lefele pedig 97 m-t.

   Kiértékelve a teljesítményünket,meg voltunk elégedve és örömmel konstatáltuk a RP-DDK első szakaszának
teljesítését.


 És elindultunk tovább Kőszeg fele
Táblaerdő Irottkőn
az OKT-n...



     Több fénykép:https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/RPDDKOKTBozsokIrottkoKoszeg?authkey=Gv1sRgCMC54KTx64Ts5gE



   Térkép és szintrajz:


  

Dátum: 2014-03-11
Hossz:8 km
Szintadatok: +651/-97