2014. március 31., hétfő

OKT 10. túra 2014.márc.22. Nagyvázsony-Szentbékkála

 Folytatván a februárban megkezdett szakaszt ma az abból elmaradt  Szentbékkála-Nagyvázsony szakaszt terveztük be,mely közepesen nehéz ésközepesen hosszú szakasznak ígérkezett.
     A jobb tömegközlekedés végett ezt a szakaszt kelet-nyugati irányban tudtuk le.A kora reggeli indulásnak köszönhetően a busz indulása előtt 30 perccel érkeztünk,így volt időnk bepótolni a múltkor elmaradt néma főhajtást a szentbékkálai hősök előtt.
Emlékezés
   Igazán sajnálom,hogy az utunkba eső települések mindegyikén nem tudjuk ezt megtenni, idő hiányában,mivel nem az emlékmű felé visz az OKT,de lehetőség szerint igyekszünk ennek a hagyományunknak eleget tenni.

  Célállomásunkat Tapolcán keresztül értük el busszal,mintegy egy órás utazás után. A megálló a veszprémi főút mellett van így a kék útvonaláig volt időnk bemelegíteni(cca 1,5 km). Nagyvázsony meghatározó jelképét a Vázsonyi-Séd-patak mellett kialakított parkon és sétaúton értük el.

   Nagyvázsonyt először a tatárjárás idején említik,a vár
Kora reggel a Kimizsi-várnál
pontos építéséről nem maradtak fenn hiteles írások.Ami bizonyos,hogy Mátyás király az 1470-es évek elején adományozta a Fekete Sereg vezérének a várat,mely azóta is az Ő nevét viseli.  Kinizsi Pál halála után a XVI-ik sz.elején a Zichy család birtokába került. A Zichyek egyik székhelye volt a település ahová többek közt kastélyt is építettek,mely sajnos nem látogatható.A településről és a várról további infók:
  http://www.nagyvazsony.hu/?page=content&content_id=41

  Mivel a várnál van az OKT bélyegző pontja,ezért először pecsételni akartunk,de mivel a várpénztár csak 10-kor nyit és a kinti bélyegző rejtélyes módon nem volt a helyén(így az igazolást unortodox módon kellett megoldanunk) ,ezért gyors körülnézés után elkezdtük a mai túránk.

   A vár mellett elsétálva megcsodáltuk a Kab-hegy panorámáját
A távolban Kab-hegy
és a falu utcáin kiértünk a temetőhöz,mely mellett jobb oldalt vezet a K-. Először enyhén lejtős úton megyünk,majd beérve az erdőbe egy rövid kapaszkodó után megpillantjuk a Szent Mihály kolostorromot
A pálos kolostor romjai
és kutat. A pálos kolostort Kinizsi Pál és apósa ,a szintén törökverő Magyar Balázs alapította,azzal a céllal,hogy ez legyen a temetkezési helyük.Kinizsit ide is temették el 1494-ben,majd  később a sírkövét átvitték a várba. A kolostort a török elől a XVI.-ik sz.közepén felrobbantották. A múlt században nekiálltak a feltárásának,de igazából nem nagyon igyekeznek vele.
 A túra innen a Szent Mihály dombon  lévő erdőben vezet,enyhén hullámozva jó jelzettség mellett. Kiérve az erdőből egy gerincre érünk ki,ahol elkezdjük az ereszkedést egy réten,bokrok vadkörte és egyéb fák közt.A jelzések elég ritkák,de erre egyértelmű az út,eltévedni nem lehet. Menet közben láttunk a réten egy frappáns,követendő példa értékű kék túra jelet
Útjelzés a fennsíkon
.A réteken,legelőkön és a gerinceken igazán elkelne ilyen és ehhez hasonló jelzések sora.Leérve a sík legelőre az út az erdő mellet vezet,majd eléri a már említett Vázsonyi-Séd-patakot


Éledező természet
melynek a partján vezet tovább,romantikus képet adva ennek a szakasznak.A patak partján látszanak a gazdag vegetáció jelei és a vadnyomok is gazdag állatállományról árulkodnak.
   Egy idő után kiérünk az erdőből,majd a szélén haladva elérjük az a Szent Ilona templomromot
Az elfeledett falu,elfeledett temploma
,mely az egykor itt álló ,elnéptelenedett Tálod település egyik temploma volt. A kis templomot a XIII.-ik sz-ban emelték,majd miután az 1550-es évek elején a falut elhagyták a lakói az erdő teljesen maga alá temette és csak 1970-ben találták meg,de csak a 2000-es években áldoztak a romok megóvására.  Elgondolkodtató a falu és a templom sorsa és elfeledettsége...

   Kiérve a mezőre ,elkezd az út enyhén emelkedni,de ez egész a következő pontig,az erdei pihenőig eltart.Így érünk el előbb a Kinizsi forráshoz
A Kinizsi forásnál
,mely bő vízével, a mellette található Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére épült tálodi kolostort látta el friss vízzel. A  friss vizet nagyon megkóstoltam volna,de látva a tároló medence algásodását nem igazán jött meg a kedvem hozzá.

   A kolostort
Tálodi kolostor romjai
a pálosok alapították a XIII-.ik  sz közepe tájékán,majd az 1480-as években ferencesek költöztek be és maradtak egészen a falu elnéptelenedéséig,1552-ben amikor is felrobbantották.Mára sajnos nem sok maradt belőle.

   A túra innét jó 2 km-en keresztül vezet a Viszont völgy csodálatos erdejében ,hol lágyan lejtve,hol enyhén emelkedve egészen a vigánpetendi aszfaltcsíkig. Kiérve az országútra jobbra fordulva emelkedünk,egy jobbra eső tisztáson meglátunk egy nagyobb csoport túrázót.Szóba elegyedünk ,rövidesen kiderül Ők is OKT ügyben járnak erre,csak Ők ellenkezőleg járják ezt a távot.Örülünk ennek a találkozásnak,mert ez az első túránk,hogy találkozunk más kéktúrázókkal..Megbeszéljük a tapasztalatokat,majd a viszontlátás reményében elköszönünk és haladunk tovább a csicsói erdőbe bekanyarodó dózer útig.
Csak egyenesen....
Ez a jó minőségű út  végig egy erdősávban vezet jó két és fél kilométeren át,jobbára nyílegyenesen, csak az erdei iskola és pihenőhely közvetlen közelségében van néhány kanyar. Élvezetes lenne ez az útszakasz,de a nemrég történt tarvágásnak köszönhetően végig tűző napon kell gyalogolni. Melegebb,kánikulai napon szörnyű élmény lehet legyűrni ezt a szakaszt.

   Az erdei iskolával
Az erdei iskola bejárata
szemben van egy újonnan épített OKT-s pihenőhely,ami pecsételőpont is egyben . A bélyegző rendben a helyén,gyors igazolás és szendvicsevés,frissítés után kiértékeltük az út eddigi részét.
   Nagyvázsonytól idáig megtettünk 8,2 km-t 1 h 45 p. alatt,mely  4.66 km/h átlagnak felel meg,eközben "megmásztunk" 190 m-t és "ereszkedtünk" 144 m-t. Meg voltunk elégedve az átlagsebességgel,ekkor még nem sejtettük,hogy még rá fogunk tenni egy lapáttal.

    A már megismert murvás úton folytatódik az út. Mielőtt betérünk az erdőbe először ezen kell leküzdenünk további 2 és fél km-t. Eleinte egyenesen,majd elkezdünk ereszkedni,hogy utána fel tudjunk kapaszkodni a letérésig . Ezen a szakaszon újból találkozunk egy családdal,kik szintén OKT ügyben járnak. Velük van egy 9 év körüli kisfiú is.Gratulálunk a kis srácnak és rohanás tovább, ma nagyon duzzad bennünk az erő ,jó a terep,jó az idő minden happy.Hadd szóljon ami a csövön kifér.

     Beérve az erdőbe először egy kaptatón felmászunk a tetőre,majd megkezdjük az erdőben,jó jelzettség mellett a gerincutat. Szép szálas erdőben megyünk egy darabig,majd az  alj növényzet megszaporodik. Láss csodát az erdőben találkozunk egy párral,kik szintén az OKT-t járják . Eddig semmi,ma három találkozás,csodás.Kedélyes társalgás után indulunk tovább,kiérve az erdőből feltűnik a Káli Medence panorámája,a távolban a tanúhegyekkel ,a hegyek közt néhol a Balaton víztükre is meg-meg csillan.
Panoráma Balaton- felvidékről,a Balatonnal
Nagyszerű látvány.Pár perc élvezkedést mindenképp megér.

   Itt az út sokáig a gerincen vezet,igaz erre kevés a jel,de egyértelmű az útvonal.Aztán megkezdjük az ereszkedést Balatonhenyére
Balatonhenye
,mely szintén igazoló pont is.

   A faluban talált leletek alapján már a Római Birodalom alatt is lakott hely volt,első írásos emlékek az 1100-as évek végéből származnak. Egy gyors főhajtás az útba eső hősi emlékmű előtt.
Néma főhajtás
A pecsételő helyül szolgáló bolt-kocsmát még pont nyitva érjük. Miután kérünk fejenként egy barna sört és egy csokit,elvégezzük a bélyegzést,elbeszélgetünk a nagyon kedves tulajdonos hölggyel és kiértékeljük ezt a szakaszt is.
  Az erdészháztól idáig megtettünk 1 h 16 p.alatt  4.93 km/(!) átlaggal 6,2 km-t miközben felfele 88,lefele 193 m-t haladtunk.  Meg voltunk elégedve.

    Ezután nekiláttunk mai túránk legnehezebb szakaszának. A falut a K- n elhagyva rögtön megkezdjük az emelkedést a  Fekete hegyre,hol meredeken hol kicsit enyhébben. Az út ezen részén ,egész a kilátóig nagyon rossz a jelzettség .Kiemelten kell figyelni,mert sok helyen sehol vagy nagyon ritka a jelzettség,így sokszor elő kerülnek a segédeszközök.
   Az út nagyon szép tájon vezet,hol erdőben,a tavasz igazi jegyeivel
A tavasz hírnöke
,hol gerincen.Néhol ereszkedve. A tisztásokon kinézve mindenhol a Káli Medence megunhatatlan panorámája tárul elénk
   Egy mélyúton elérjük a köveskáli szőlőket,melyek között kanyarog tovább a K-,míg találkozik  a K+ jellel. Innen a két jel együtt emelkedik,izzasztó mászással az Eötvös kilátóig,melyről csodálatos panorámát van szerencsénk látni. Gyors csodálkozás után megkezdjük a meredek ereszkedést a Töttöskáli templomromhoz az Öreghegyen kersztül. Az út itt végig szépen megművelt szőlők közt halad,egy pincében meg is kóstoljuk a környék finom nedűit.

   A Töttöskáli templom
Töttöskál,romtemplom
,mely a hasonló nevű falu szolgálatában állt a XII-XIII-ik sz.fordulóján épült és hasonlóan a környék többi templom romjához  az 1500 évek első felében pusztult el ,a törökkel vívott harcok közepette.

    Továbbmenve hamar beérünk a faluba ,a már jól ismert presszóba,ahol a már ismert, kedves hölgyektől megkapjuk a jól megérdemelt sörünk és bélyegzőnk.
   Balatonhenyétől jöttünk 7,2 km-t,miközben felfele 271,lefele 321 m-t gyalogoltunk. Ehhez kellet 1 h.49p. ami 3,85 km/h átlagsebességű.

   Összegezve a mai nap ,nagyon kellemes szakaszon vagyunk túl,melyben voltak ugyan izzasztó részek,de nem számít nehéz szakasznak.  Barangoltunk a történelemben,csodás tájakon gyalogoltunk és a panoráma végig leírhatatlan volt.

   A mai nap búcsút vettünk a Balaton Felvidéktől,legközelebb már a Bakony rengetegeiben fogunk túrázni.Sajnos most a munkánk sajátosságának köszönhetően szünet következik.

  OKT viszlát szeptemberben!


Több kép a szakaszról:https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTNagyvazsonySzentbekkalla?authkey=Gv1sRgCKDX6Oae8sXJxgE

  Térkép és szintrajz a szakaszról:


Dátum: 2014-03-22
Hossz:21.7 km
Szintadatok: +524/-615