2017. november 4., szombat


HOLDFÉNYTÚRA  A  REZI-VÁRHOZ

                                                     2017.NOV.03.


             ".......Mert ha éjjel a holdról énekelek
                                     Velem sír a sok éhes kutyagyerek
                                    Mi együtt modjuk el
                                    mindenkinek:
                               
                                    Mégis sajtból van a hold......"
                                                            Demjén Ferenc:Sajtból van a Hold(részlet)
                                                                           zene:Demjén Ferenc


                                                       
            


   
                  A  Balaton-Felvidék Nemzeti Park már évek óta szervezi az igen sikeres Holdfény túrákat különböző romantikus helyszínekre. A telihold fényénél egy vadregényes éjszakai túrát tehetnek a vállalkozó szelleműek például a Rezi várhoz,a Tátika várhoz vagy Gyenesdiás környékén,de akár a Tihanyi-félszigeten is. A Holdfénytúrát a Rezi várhoz idén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Nemzeti Park Igazgatósága a Rezi Várbarátok Köre Egyesülettel. A VIII. Holdfénytúra a Rezi-várhoz ebben az évben Enyészet havának harmadik napjára esett. A túra során a résztvevők csapatokat alkotva a Laky Demeter Általános Iskolától indultak és a vadregényes erdőkön vezető útvonalon , az ellenőrző pontokon különböző szellemi és ügyességi feladatok várták őket. A cél a Rezi-vár előtt kialakított meseszép pihenőhelynél volt,ahol tábortüzeknél lehetett megsütni a magunkkal hozott szalonnát,kolbászt etc.A túrán a részvétel ingyenes volt.




A Kéken teliholdkor




                                   Mi nem igazán vagyunk a hívei a szervezett túráknak,de az idén úgy döntöttünk ,hogy barátainkkal ellátogatunk Rezibe és teljesítjük ezt az érdekesnek ígérkező túrát. Tetszett a túra ötlete,romantikája. Nem tetszett az ilyen túráknál elengedhetetlen csorda szerű vonulás,hangoskodás,egyesek féktelen italozása,no és a rengeteg szemét ami a vonuló "sereg" után maradt.Úgyhogy ezek a túrák továbbra sem lesznek a kedvenceim.



A Rezi-vár éjjel


                                       Mivel a nagy érdeklődésre tekintettel az indulást a tervezettnél egy órával előrehozták,így háromnegyed hét környékén parkoltunk le az őrzött parkolóban az Iskolánál. Ekkor már rengetegen voltak,de nagyon sokan csak ezután érkeztek. A regisztráció már javában zajlott,de csak egy asztalnál ,így beálltunk a hosszú sor végére.





Indulásra várva

                                       A sok résztvevő ellenére elég gyorsan ment a regisztráció ,így fél nyolc után három perccel kaptuk kézhez a "Menetlevelünket" és indulhattunk el a most nem annyira csöndes faluban .Reziben már többször jártunk túráink során,így most a falu és a vár történetével nem foglalkozok,ha valakit érdekel itt olvashatja el.   



Regisztráció

Indulandusz


                                        Pár lépéssel elértük a hangulatosan  kivilágított Szent Lukács róm.kat. templomot,mely után néhány lépés múlva elértük az OKT(Országos Kék Túra) K.gif  jelzését,melyen mai túránk túlnyomó részét megtesszük. Az OKT teljesítése közben már jártunk Reziben( 2014.Jan.19.),de akkor a mozgalom útvonala teljesen más nyomvonalon haladt a község környékén,így ez a túra egyben jó alkalom volt megismerni az új vonalvezetést is.



Szt.Lukács róm.kat. templom

                                     A Petőfi Sándor utcán kaptattunk felfele,a tempónk lehetett volna gyorsabb is,de nem akartuk utolérni az előttünk haladó népesebb csapatot,így az ő ritmusukban haladtunk utánuk kellő távolságban. Jó ezer lépés megtételét követően elértük a falu utolsó házait ,innét következett a túra útvonalának legrosszabb minőségű szakasza. A Csóka-kő patak forrásvidékén jártunk,így ennek megfelelően sáros,ingoványos részen dagasztottuk a sarat. 



Hölgykoszorú

                                           Itt mindjárt lassítanunk is kellett,megérkeztünk az első ellenőrző ponthoz,de előtte még várakoznunk kellett,hogy az előző csapatok tovább álljanak. Pár perc toporgás után kerültünk sorra,itt a túrával kapcsolatos ismereteink szondázták meg, az elérhető legmagasabb pontszámot kaptuk.



Egy ellenőrzőpont

                                           Az ep. után egyre nagyobb sárban dagonyáztunk,de szerencsére ez csak egy rövid táv volt és máris a Cservári-dűlő jó  minőségű szekérútján haladtunk a K.gif  -ok mentén ÉK-i irányba. A nyílt terepen csak úgy bólogatott a sok "szentjánosbogár" előttünk és utánunk is.



Jönnek...

                                         Kicsit meglódult a tempónk,de csak rövid időre,mert újabb ep. következett és feltorlódtak a csapatok. Közel kerültünk az előttünk haladó sármelléki különítményhez,kik kihasználva a pihenőt, elővették a hazai páleszeket és kóstolgattak bőszen. Ebbe a kóstolgatásba minket is bevontak,amit köszönettel el is fogadtunk.




                                          Hát így telt a várakozás. Sorra kerülve,különböző illatokat (rozmaring,levendula etc.)kellett beazonosítani. Persze mondanom sem kell tökéletes teljesítményt produkáltunk.Az útvonal továbbra is az eddigi szekérúton folytatódott.majd a Szent Ilona forrás környékének ingoványos szakasza után egy erős jobb kanyar után zárt erdőbe érkeztünk és belekezdtünk a Meleg-hegy szuszogtató kaptatójába.




Jelzőtűz



                                           Elfáradni nem volt időnk,mert szüntelen meg kellett állni a torlódások végett. A következő ep. egy Rezi-Vár Tanösvény táblánál volt. Itt különböző madárhangokat kellett felismerni. Vesztettünk fél pontot,mert a holló énekét csak másodjára találtuk el.



Készülődés

                                            Újabb kapaszkodás,újabb állomás,a Meleg-hegyen előforduló állatokat kellett felismerni,maximális pont. Tovább,tovább magasabbra a következő ep.ig,ahol zsákokba rejtett terményeket kellett beazonosítani.Sikerült itt is kihoznia a maximumot.



Sütögetés

                                             Innét már kicsit lankásabb emelkedőn haladtunk tovább,elhagytuk a K.gif jelzést és a KL.gif  -ra tértünk rá.A következő ellenőrző ponton teniszlabdával kellett sörösdobozokat borogatni (10 pont). Innét már csak pár száz méter volt hátra a pihenőig,ahol a cél várt az utolsó feladattal.




A várban

                                            Itt szörpöt vagy pálinkát kellett kóstolni és beazonosítani. Kérdés nem volt melyiket válasszuk. Sajnos az öt fajta pálinkából az ízek keveredése végett csak négyet tudtunk felismerni.1 pont veszteség,    leadtuk a Menetlevelünket ,az értékelést később ejtik meg a szervezők.






A magasban

                                          A tisztáson már mindegyik tűzrakóhelynél égett a tábortűz,kerestünk egy eldugott szabad padot,nyársakat fűztünk,majd a lobogó tüzek egyikénél megsütöttük,majd jó étvággyal megettük ,a végén egy csúcscsokit .is betoltunk,desszert gyanánt.

                                         A kaja végeztével felsétáltunk a várhoz,körbejártuk,a tiszta és csendes időnek köszönhetően beazonosítottuk a környező falvak fényeit,sőt a teliholdnak köszönhetően  még a Balaton víztükre is felcsillant a látóhatár szélén.



Érkezés

                                          Jó húsz perces nézelődés után a  már ismert útvonalon visszatértünk Rezibe,kocsiba pattantunk és haza fele indultunk,ahova fél egy környékén érkeztünk meg.


                                           A túra ideje alatt végig nagyon szép,csendes őszi idő volt kellemes hőmérséklettel.. Nagyon élveztük az éjszakai túrázást,melynek élvezetét emelte a telihold zavartalan fényessége. A túra teljes hossza 8 és fél km volt,miközben mind felfele,mind lefele 165 m szintkülönbséget tudtunk le.  Köszönjük a szervezők önzetlen munkáját,bár a szervezésben apróbb javítani valók adódnak,hogy zökkenőmentesebb legyen a lebonyolítás. Talán érdemes lenne azt is  megfontolni,hogy jelképes díj fejében valamilyen emléklapot,kitűzőt adnának a résztvevőknek.

                                              Összességében jól éreztük magunkat,élveztük a telihold fényénél a vadregényes túrát.



                   Még több kép a túráról:  https://photos.app.goo.gl/VEDLEbolKuww8DAA3

                     
                    Térkép és szintrajz: