2014. november 19., szerda




   OKT    22.TÚRA  2014.NOV.11. SIROK-SZARVASKŐ




 " Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak."

   Wass Albert  



     A mai napra-levezetésként-egy könnyebb túrát választottunk,ami  kb.20 km-t és aránylag kevés szintet ígért. A mai nap elhagyjuk a Mátrát és elkezdjük a Bükk tájait bejárni,bár az igazoló füzet szerint még a mátrai szakaszt teljesítjük,földrajzilag viszont már a Bükk-hegység előszobájába lépünk.

    Reggel fél nyolckor hagytuk el szállásunk Mátraházán,ragyogó napsütésben indultunk el Sirok felé a 24-es főúton. Elérve a parádsasvári kereszteződést,nagyot változott az időjárás,megint tejfehér ködbe értünk,mely csak 10-fél 11 felé oszlott fel,így túránk első szakaszát sikeresen elrontotta.
   Rendhagyó módon ma együtt teljesítettük a távot,majd a célból tömegközlekedve mentünk vissza az autóért.

    Sirok volt vasúti megállójától,átkelve a Parádi-Tarna patakon, jó 600 m-t gyalogoltunk az aszfalton,míg elértük a főutat.Azon a K.gif  jobbra kanyarodik.Pár lépés után elértük a falu első házait. Elérve a falu központját a jelzés balra a vár felé vitt bennünk.
    Útközben megálltunk a Hunor vendéglőben,ahol szintén lehet pecsételni.
A reggeli pecsételőhely
 Mi is így tettünk,majd ittunk egy presszó kávét és folytattuk az utat.

  Sirok első említése a XIV.-ik sz elejére tehető.A falu a Tarna völgyében fekszik a Mátra és a Bükk találkozásánál.Elsősorban a középkori váráról ismert,mely rengeteg turistát vonz a faluba.Jelenleg a várban jelentős rekonstrukció folyik,mely impozánssá fogja tenni,de el is veszti az eddigi érintetlen varázsát.Bővebben a településről:http://www.sirok.hu/var/ 
    Elhagyva vendéglőt pár száz m után jobbra fordultunk és elkezdtünk kapaszkodni a vár felé.Újabb jobbos,majd balos kanyar után ,szuszogtató emelkedőn értük el a vár új fogadóhelyiségét.
Vadiúj bejárat  Sirok várához
 Az út meredeksége nem csökkent,így egy-egy pihenő után értünk fel a kereszteződésbe ahol a KL.gif  jelzés balra tért a várhoz.
   Úgy döntöttünk,hogy bár a látási viszonyok egyáltalán nem voltak kedvezőek,azért felmászunk a várhoz.Az eddigi emelkedő még meredekebbé vált,jó 200 lépés után értük el a várat,mely legutóbbi ittjártunktól sokat változott(nem épp előnyére).
Sirok vár I.
és II.

  A korlátozott látási viszonyok ellenére körbe jártuk a várat megkerülő panoráma utat. Jó időben csodás kép tárulhat a szemünk elé,mivel jobbról végig szakadék mellett halad az ösvény,így semmi nem korlátozza a kilátást.

    Visszatérve a K.gif  -ra ,átvágtunk a rendezett parkon,hol padok és sütőhelyek várják a kirándulókat.Enyhe kapaszkodással elértük a Barát és Apáca sziklákat,melyekhez rövid kitérőt tettünk.
A sziklák,ködben
Pár fénykép elkészítése után egy ösvényen beléptünk egy bokros részre,mely nemsokára vegyes erdőre váltott.
   Elhaladva a Törökasztala mellett,ahol jó időben szép panoráma tárul elénk,de a köd miatt most ide nem tértünk ki ,hanem tovább haladtunk az Alma.lápa tető felé. Az erdőt itt elsősorban akác jellemzi,de egy-két feketefenyő is fellelhető. A K.gif  itt kényelmes gerinctúrán vezet egészen a Karácsony-pallagig ,ahol a tölgyesben balra a K+.gif  válik ki Bükkszék felé. Mi élesen jobbra fordultunk és fenyves mellett ereszkedtünk lefele a Kígyós-patak völgyébe.
   Átkelve a patakon dózerútra térve,elértük a Rozsnakpuszta bélyegzőhelyét
Gémeskút Razsnokpusztán
.Elvégeztük az adminisztrációt,kicsit pihentünk és összegeztük az eddig megtett utat. Siroktól idáig 9 km-t gyalogoltunk 2 óra 17 perc alatt,miközben felfelé kb 280,lefele cca 210 m-t teljesítettünk.
  Elhaladva a puszta épülete mellett,ahol egy egyedi ,a tulaj által készített jel a keskeny aszfaltútra terelt bennünk.Ezen az aszfaltcsíkon,tempós haladás mellett,hullámvasutazva,néhol pazar kilátás mellett értük el előszőr az egerbaktai,majd a bátori útkereszteződést
Aszfalton a Mátyás-bérc felé
.Az előbbinél a Büdös-kő,az utóbbinál a Mátyás-bérc tömbje alatt kapaszkodtunk és ereszkedtünk.

   A K.gif   a bátori műútról egy szállítóútra tért jobbra,balra a Mátyás-bérc magasodott.Először egy csemete kert mellett haladtunk a szállítóúton,mely mellett hol fiatalos,hol cserjés kísérte az egyhangú vándorlásunk. Jó 2 km eseménytelen gyaloglás után értük el a Gilitka gödre tar oldalát.
Pár éve még erdő borította

  
Ezen a szakaszon többször elvétettük a gyér jelzéseket,párszor keresnünk kellett a helyes utat. Egy derékszögű balos kanyar után,tölgyesben felkapaszkodtunk az Egerlátónak nevezett pontra,de nekünk nem volt szerencsénk látni Eger házait.
   Pár lépés után jobbra a K+.gif  válik ki,mely Egerbe tart. Mi tovább haladva elértük a Ksl.gif    tanösvényt,mely a Kecskefart(egykor Szarvaskő gazdái itt tartották a házi állataik) érintve a Major-tetői(369m) kilátóhoz vezet.
  Mivel idővel jól álltunk ezt az útvonalat választottuk,mivel a kitisztult idő csodás panorámát ígért.
Az útvonal egész a Kecskefar platójáig
Panoráma a Kecskefar-nál
egy dózer úton,végig szuszogtató emelkedőn haladt.
 Átvágva a fennsíkon enyhe emelkedő után értük el a kilátót ,melyet egy telefon adótoronyból alakítottak ki.
Adótorony/kilátó a Major tetőn


  Egy rövid szusszanás után megettük a szendvicseink,frissítettünk,megettünk egy csúcscsokit és felmentünk a toronyba ahonnan lélegzetelállító panoráma tárult elénk a szarvaskői völgykatlanról.
Panoráma a toronyból...
Szarvaskő madártávlatból I.

  Egy jó negyed órás bámészkodás után folytattuk az utunk,lefele a K3.gif   jelzést választottuk,mely 300 m után tér vissza a K.gif  -ra,viszont nagyon nehezen járható.Végig iszonyúan meredek,a talaj sziklás,köves,zuzalékos.Tényleg csak gyakorlott és jó fizikai állapotú túrázóknak való.Jól megizzadva értünk le a Peka forráshoz a Csurgó-patak völgyébe.
  Átkelve a kis patak hídján pár lépéssel elértük Szarvaskő első házait,ahol megcsodáltunk egy újabb mátrai keresztet
A falu szélén
.Kedélyesen elbeszélgettünk egy öreg hölggyel aki a keresztet és környékét gondozza.
   Leereszkedtünk a falu központjába a templom és a polgármesteri hivatal mellett.
Róm.kat. templom a főtéren

Mivel még volt időnk a busz indulásig és nem voltunk még fáradtak ezért megbeszéltük,hogy felmegyünk még a várba, a K.gif  -on.
   Mielőtt nekivágtunk volna,betértünk a Vár-presszóba,elvégezni a pecsételést és egy kis folyékony kenyeret venni magunkhoz.
A jutalom

  A táv második szakaszán 11 km-t tettünk meg ,kereken 3 óra alatt és mind felfele,mind lefele cca 300 m-t teljesítettünk.

  Szarvaskő csodás helyszíne fekszik,hegyek közt ,egy völgykatlanban az Eger patak szeli ketté,kedvelt kirándulóhely:http://hu.wikipedia.org/wiki/Szarvask%C5%91

  A kis pihenő után,átkelve az Eger patak hídján a K.gif -on,  kb 600 m. erős,szuszogtató lejtőt legyűrve értünk fel Szarvaskő várának csekély romjaihoz,ahonnét újabb lélegzetelállító panoráma tárult elénk.
Szarvaskő váránál 
Szarvaskő madártávlatból II.

   
  Leereszkedve a faluba pár perc várakozás után érkezett meg a busz,mellyel Egerbe mentünk.Ahol rövid várakozás után a Sirokra tartó járattal tértünk vissza az autóhoz és indultunk haza.

   Az utolsó nap egy kevésbé megterhelő,egyhangú szakaszon volt. Sajnos reggel Sirokon semmit nem láttunk,így a szarvaskői látnivalók kárpótoltak. Ha az induló és cél állomás látnivalói nem lennének ez egy nagyon érdektelen,unalmas szakasza volna az OKT-nak.

   Összeségében príma három napon vagyunk túl,rengeteg szép helyen jártunk,csodás emlékekkel fogunk visszagondolni erre az időszakra.

A szakasz többi felvétele:https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTSirokSzarvasko?authkey=Gv1sRgCOW8lqfvi-2MkgE     Térkép és szintrajz:

   
Dátum: 2014-11-11
Hossz:19.9 km
Szintadatok: +582/-512








 OKT  21.TÚRA 2014.NOV.10. MÁTRAHÁZA-MÁTRAVEREBÉLY


  

A nap letette arany-koronáját, 
s tüzet rakott a Mátra tetején. 
Ott piheni ki égi fáradalmát 
az erdős Mátra kéklő közepén. 

 Idézet: Gárdonyi Géza Április végén c.verséből




   A mai nap sem ígérkezett könnyűnek,mert cca.  28km.-t terveztünk be komoly szinttel. 

            Ezért,kora reggeli ébredés után, barátaink már fél hétkor autóba ültek és elmentek Mátraverebélyre,hogy onnét teljesítsék a mai túrát Mátraházára. Mi 7 óra után tíz perccel léptünk ki a szállásunk ajtaján,mely a Mátraházi Üdülőházban volt,ami a buszfordulóban található.
A szállás

   A szálloda tavaly lett felújítva,így igazán minden igényt kielégítő színvonalas szálláshely lett,mely nagyon kedvező árakkal várja a vendégeit.Mi félpanziós ellátással foglaltuk a szállást,így nem volt gond sem a reggelire,sem a vacsorára és árban is igazán elfogadható.A személyzet nagyon előzékeny,figyelmes,profi.
   Igazán csak ajánlani tudom mindenkinek.http://www.matrahazaiudulohaz.hu/


    Sajnos a mai nap reggelére roppant nagy köd lepte el a Mátrát,körülbelül 25-30 m-es látótávolságot engedélyezve.Ez a körülmény nagyban elrontotta túránk első részét és csak Mátraszentlászló környékén kezdett felszállni.Akkortól viszont csodás idő lett.

    A buszfordulónál igazi turista sztrádán kezdtük a mai napot,itt vezetett a K.gif ,P.gif,S.gif ,M+.gif   jelzésű túraút is. Pár métert É felé haladtunk a 24-es főúton,majd a jelek behívtak balra egy széles ,kiépített ösvényre,mely a Nagy-Hídas völgyébe vezetett le,bükkösben.Jó 500 m után a S.gif   jel jobbra elkanyarodott,hogy az arra járót Kékestetőre vezesse.Mi folytattuk a csodás bükkösben az ereszkedést,balról vadregényes mély szakadék kisérte  az ösvényt.Így értünk le a Nagy-Hídas folyáshoz.Az út során több helyen sáros,csúszós részen kellett átkelni a kis vízfolyásokon,melyek a gyűjtő patakhoz igyekeztek.
Őszi átkelés a Nagy-Hidason

   A patak hídján átkelve enyhe kapaszkodásba kezdtünk a 24-es úttal párhuzamosan,felérve egy csúcsra átkeltünk azon és máris megérkeztünk az első ellenőrző ponthoz a Vörösmarty Turistaházhoz.
A kutyák most nem jöttek

   Az épület a közelmúltban felújításon esett át,melynek sok turista társam nem örül,mondván elvettek tőlük valamit.Igazuk is van meg nem is,mert így legalább nem lett az enyészeté(mint pl. a Pagoda),viszont jelenleg csak a szálló vendégek rendelkezésére áll nyitva.

     Az adminisztráció után a szokásos összegzésre került sor.Az első szakaszon megtettünk kemény 1,9 km-t 28 perc alatt ,mialatt emelkedett az út cca 40 m-t és lejtett kb 120-at.

   Pár lépés után a 24-es útról jobbra behívtak a jelek az erdőbe a Hídasi Erdészházhoz.Az ösvény egy vegyes erdőben, a főúttal párhuzamosan vezetett pár száz  méteren keresztül,jobbára szintben.Elérve a galyatetői elágazást,átkeltünk a főúton és megérkeztünk a Mátra -nyeregbe.
Útelágazás a Mátra-nyeregben

  Innét szétválnak a turistaútak a P.gif  a marad a főúton és Parádsasvárra vezet. Nemrégiben ezen a szakaszon felcserélték az innét kezdődő K+.gif   és a K.gif    jelzéseket,így akkortó az OKT útvonala vezet a Mátra-bérc ut- vonalán.http://www.matraberc.hu/info.php?id=56
   Ez a változtatás jó döntésnek bizonyult,a mostani útvonal sokkal látványosabb helyszíneken vezet.
Az elágazás után meredek,nehéz kapaszkodásba kezdtünk,hogy felmásszunk a  Csór hegy csúcsára.  Az ösvény néhol nagyon meredeken emelkedett,a talaj is sziklás csúszós volt.A nehézségekért az óriási bükkök és az őszi erdő csodás színei kárpótoltak. Nagyon kár az óriási ködért,mely annyira lecsökkentette a látótávolságot,hogy egyik jeltől nem láttunk el a következőig,pedig sűrűn követték egymást.
  Felérve a csúcsra a volt Koós Károly Kilátóhoz jutottunk.Illetve annak roncsaihoz.Kár érte.
Elszomorító és elgondolkodtató


 A kilátó után,átbukva a csúcson, folytattuk a szörnyű utat,csak most ereszkedésbe mentünk át,ami egyáltalán nem volt könnyebb mint a mászás.Sőt....
   A környék magán viselte a közelmúlt viharainak nyomát,rengeteg kidőlt,kettétört fát kellett kerülgetni.
A lejtő megenyhülése után ,gerinctúrába váltottunk és tempós "hullámvasútazás"mellett haladtunk a Mátra-bérc útvonalán. A Bogoly -tetőn és a Nagy -Agyagoson(tényleg agyagos) át értünk a következő ellenőrző ponthoz a Vércveréshez.
A vadi új ellenőrző pont
Az út közbeni csodás panorámát csak elképzelni tudtuk,mert látni sajnos semmit nem láttunk belőle.Laci és Gyöngyi már akkor jártak erre,mikor a köd felszállt,így a beszámoló ezen részének panoráma képei az Ő  gyűjtésükből valók.
Délutáni panoráma

     Az adminisztráció és pihenés után, egy kis frissítést követően összegeztük ezt a szakasz is. A Vörösmarty Turistaháztól megtettünk 3,2 km-t 51 perc alatt,miközben felfelé 180 ,lefele 130m szintkülönbséget küzdöttünk le. Az OKT ezen,megvált
ozott részének pontos felmérése még nem történt meg ,ezek az adatok Laci barátom GPS-es mérései alapján kerülnek közlésre.(Úttörő szerepet vállalt).


  



   A gerinc ezen részén is rengeteg kidőlt,kettétört óriás bükköt kellet kerülgetni,pedig igyekeztek eltakarítani az erdei munkások a vihar jeleit,kevés sikerrel. 
   Jobbról mély szakadékos oldalak,melyek csodás panorámát sejtettek,balról a galyatetői országút kísérte az utunk.
Országút a mélyben

   Az ösvény végig a gerincen haladt hol erdős,ligetes,hol dzsindzsás részen,többnyire emelkedve. A meredekség közepesen erős volt,néha meg kellett állni szusszanni egyet.
   Elérve a Nagy-Lipót nyeget jobbról betorkollott a Parádsasvárról kapaszkodó turistaösvény,innét egy sűrű fenyves mellett kapaszkodtunk a Mogyorós-orom derekában.
    Elhagyva a fenyvest,átkelve egy aszfaltos uton,újból vegyes erdőben haladtunk tovább.Elhaladtunk egy egyedi,érdekes esőbeálló mellett.
Esőbeálló Galyatető előtt
Folyamatos kapaszkodás közepette elhaladtunk egy távvezeték alatt,innét tudtuk,hogy már közel Galya -tető,mert látni semmit nem láttunk-.A nap folyamán egyszer sem láttuk az adótornyot,mely meghatározza Galya-tető látképét.
     Erős kapaszkodás közben felértünk egy kis platóra,ahol balról becsatlakozott a S.gif   és a K+.gif  a jelzés,hogy innét együtt tegye meg az utolsó métereket a sípálya parkolójáig. Ezek az utolsó méterek voltak a legmeredekebbek.
   Kapaszkodás közben semmit nem láttunk,de a most zajló felújítás hangjai jól vezettek bennünk.Felérve a parkolóba és azon átvágva elhaladtunk a Nagyszálló gazdasági bejárata mellett ,majd kiléptünk a térre,melynek bal oldalát a most Grandhotel Galya nevezetű szálló foglalja el,jobb oldalán pedig üzlet(rabló)sor várja a turistákat.
Galyatető büszkesége

    Galyatető hazánk második legmagasabb csúcsán(Galya-tető 964 m) található település.Érdekes módon korábban kiépült,mint Mátraháza. Valamikor a sísport (síugrósánc,sípálya,biatlon és sífutópálya)fellegvára volt,de valahogy a fejlesztések elkerülték,így most ebben a tekintetben Csipkerózsika álmát alussza.Ennek ellenére nagy turisztikai vonzereje van,mivel csodás környezetben fekszik és kiváló kiindulópontja a környék felfedezésének,köszönhetően a rengeteg túra utvonalnak ami érinti v.innét indul.Bővebben:http://hu.wikipedia.org/wiki/Galyatet%C5%91

     Galyatetőn két ellenőrző pont is található,mi mindkettőt használtuk.Először a patinás (****) Nagyszálló recepcióján bélyegeztünk,leültünk egy kávéra a presszó részen,majd az üzletsor előtt az egyik villanyoszlopon lévő pecsétet használtuk.
     Vércveréstől megtettünk3,8 km-t, miközben kapaszkodtunk cca 255 m-t és ereszkedtünk kb.70-et. Mindez 1 óra 10 percet vett igénybe.
       A felújítások és köd miatt,egy kicsit keresgélni kellet a tovább vezető utat,de a szélső büfé mellett feltudtunk menni a lépcsőkig,melyek a Péter hegyesére(960m) vezettek a kilátóhoz,mely jelenleg szintén felújítás alatt van,így most zárva találtuk.Mivel a köd óriási volt ezért Laci gyűjteményéből szúrok be képet:
A felújítás alatt lévő kilátó,tiszta időben délután és...
A köd érzékeltetésére a mi képünk  :
...ködben délelőtt

 Mivel mai nap ez volt a legmagasabb pont,így megettünk egy csúcscsokit,majd tovább indultunk.Innét a K.gif ,P.gif,S.gif  a együtt indultak Dk felé.

    A kilátótól köves ösvényen ereszkedtünk le,megkerültük a Galya-tetőt,melyet egy pillanatra sem láttunk.Kiértünk egy aszfaltos útra elhaladtunk a biatlonpálya bejárata mellett,balról nyaralók szegélyezték a utat,majd elhagyva az aszfaltot egy erdei szekérútra értünk mely fenyves és bükk erdőben ereszkedett le a Lengyendi-nyeregbe. Innét hullámvasutazva haladtunk tovább,majd egy erősebb kapaszkodás után elértük Piszkés-tetőt,ahol csillagvizsgáló is található,mely előzetes bejelentkezés után látogatható(felvettem a listámra):http://hu.wikipedia.org/wiki/Piszk%C3%A9stet%C5%91i_Obszervat%C3%B3rium

     Elhaladva az obszervatórium kerítése előtt az ösvény jobbra ,Ény-nak fordult egy bokros,cserjés részre,melyen egész a három Szentfaluig ereszkedtünk,hol meredekebben,hol lankásabban. közben elhaladtunk a kiszáradt Piszkés kút mellett.
Elapadt,elhanyagolt forrás Piszkéstetőn
    A Piszkés legelőn jó kilométert ereszkedtünk,mikor elértük az elhanyagolt,egykor szebb napokat látott mátraszentlászlói sípályát,melyet a nagy testvér a szentistváni Sípark mára  teljesen elsorvasztott.
Elhanyagolt sípálya Mátraszentlászlón
   Átkelve a szomorú képet mutató felvonó alatt,pár lépés után elértük Mátraszentlászló első házait. Az ösvény előbb föld majd országútra váltott,így ezen ereszkedtünk tovább a falu felé a lejtős utcán.Elhaladtunk egy harangláb és kereszt mellett,melyek nagyon jellemzőek a Mátrára.
Lélekharang ,kereszttel
   A harangláb után pár lépéssel a K.gif   balra a Julius Fucik utcán elkanyarodik elhagyva a S.gif  . -ot.Kb 200 m-t haladtunk ezen az utcán ,mikor jobbra egy ligetes részen levágtunk egy kanyart,majd átkelve az úttesten beértünk Mátraszentistvánra,ahol alig tettünk meg a lejtős utcán pár lépést,mikor szembe jöttek barátaink.
Vajon jó irányba jönnek ?

   Egy kis pihenés és tapasztalat illetve kulcs csere után ,mindenki ment tovább a saját útvonalán. Ekkorra teljesen felszállt a köd,a hőmérséklet is barátságosabb lett.Nem is beszélve a látótávolságról.
   A meredek utcán ereszkedve találkoztunk egy hölggyel aki szintén az OKT-t teljesíti,egyedül.Egy kicsit elbeszélgettünk vele és nemsokára elértük a következő ellenőrzőpontot. Először megcsodáltunk egy újabb haranglábat a sarkon
Kár ,hogy nincs gazdája


   majd ,balra lépve a Vidróczky csárdánál elvégeztük az adminisztrációt.Mivel a csárda zárva volt így sajátból frissítettünk.
Betyár csárda..


   Galyatetőtől idáig megtettünk 5 km-t 1 óra 28 perc alatt,miközben "legyűrtünk" kb 120 m emelkedőt és cca 340 m lejtőt.


   A három falu (Mátraszentlászló,Mátraszentistván,Mátraszentimre) kedvelt nyári és téli üdülőhely .Leglátogatottabb  nevezetességei :http://www.gyongyos-matra.hu/info/latnivalok/templomok-kegyhelyek/haromfalu-temploma.html ,http://www.sipark.hu/


   A bélyegzőhely után kb 50 m-el jobbra fordulunk,üdülőházak és hotelek közt folyamatos emelkedőn haladtunk egy fennsík felé,közben balról szép kilátás tárult elénk a sípályákról.
Sípályák ősszel...
 
   Kiérve a faluból dózerúton,majd szekérúton megkerültük a Kis-kő tömbjét,majd elérve a Rebeka-kert legelőit a Mátra -bércen gerinc túrába kezdtünk.  Hullámvasutazva  haladtunk szebbnél-szebb erdőkön át,balról csodás panoráma tárult elénk folyamatosan.


Panoráma útköztben
  Ezen a szakaszon az ösvény köves,sziklás részeken vezetett,nemegyszer balról mély szakadékok mellett,így nem ártott az óvatosság.
    Elérve a K3.gif  a elágazását
Elágazás Ágasvárra
,mely jobbra sziklás,erős kapaszkodón az Szamár követ érintve Ágasvárra kapaszkodik.Elgondolkoztunk,merre menjünk,de mivel még sok volt hátra és az idő is sürgetett bennünk,így maradtunk a K.gif  jelzésen. Legközelebb majd célirányosan keressük fel Ágasvárat http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81gasv%C3%A1r .

  Így továbbra is az eddigi ösvényen maradtunk és balról lenyűgöző panoráma mellett szálas bükkösben haladtunk tovább hol emelkedve,hol ereszkedve.
   Jó kilométer után elértük az Ágasvári turistaházat,ahol a következő pecsételő állomás található. Az erdőből való kilépés előtt találkoztunk egy házaspárral kik Ágasvárra tartottak.Kedélyesen elbeszélgettünk velük,a végére kedvet kaptak a kékezésre,így talán sikerült megfertőzni őket.
   A pecsételés után leültünk a turistaház elé a padokra és megettük a szendvicseink,frissítettünk ,pihentünk egy keveset.
  A turistaház csodálatos környezetben fekszik,igényesen karbantartott.Általában nyitva szokott lenni,most sajnos zárva találtuk,pedig egy sör jól esett volna.
Turistaház Ágasváron...
Kilátás ugyanonnét


    Mátraszentistvántól gyalogoltunk 4 km-t 1 óra 5 perc alatt,miközben felfele megtettünk 120 ,lefele pedig 185 m-t.

    Rövid szedelőzködést követően tovább indultunk utunk utolsó etapjára. A turista jelek a két épület között a réten keresztül az erdőbe egy szekérútra vezettek bennünk.Kb kétszáz lépés után a P.gif  a jobbra kanyarodva elhagyta a mi útvonalunk,mely fenyves mellett ereszkedve haladt,beérve egy tölgyesbe.
    Elhaladtunk a "Pelé" fa mellett,melybe Gyöngyi előzőleg bebújt.
Használható esőbeállónak is

Az turistaút ezen a szakaszon végig erdészeti uton haladt,hol vegyes erdőben,hol óriási írtásfoltok közt. Rengeteg szekér és erdészeti út keresztezte a K.gif  -ot.de a jelzések általában jól láthatóak voltak a kereszteződésekben.
    Elhaladva a Csalános oldalában, leértünk az Agyagos-tetői elágazásba,hol balról csodás fenyves erdő terül el.
Fenyvesben
Egy rövid szusszanás után folytattuk az ereszkedést ,elhagyva a fenyvest egy mélyútban folytattuk az ereszkedést,balról egy kerítés kísérte a szekérutat felváltó ösvényt.Itt a jelzések a kerítésen belül,néhol nehezen észre vehetően voltak felfestve. A Rétlás oldalában balra fordultunk egy sáros,dogonyás ösvényre,néhol dzsindzsás szakaszon.Itt komoly gondok voltak a ritkás jelzésekkel,de mivel nem volt más merre út,bátran haladtunk.
   Miután felkapaszkodtunk a Hárág-tetőre,újból lejteni kezdett az ösvény, és hol szekérúton,hol ösvényen előbb tölgyesen,majd fiatalos erdőben haladtunk a Csurgó-völgyben majd léptünk ki az erdőből Mátraverebélytől délre egy cserjés,bokros,füves ligetre.
Kilépés a Mátra sűrűjéből

  Ezen átküzdve magunk egy réten átvágva ,kissé eltérve a K.gif  -tól(de ugyanannyi távolságot megtéve), a vasúti sínek mellett elértük a mai nap utolsó ellenőrzőpontját a vasúti átjárónál.
A célban


    Gyors adminisztráció után összegeztük utunk utolsó szakaszát mely alatt Ágasvártól megtettünk 7,7 km-t miközben felfele 90,míg lefele 545 m-t haladtunk. Ezen táv megtételére 1 óra 54 percre volt szükségünk.

    Más nem volt hátra,mint kocsiba pattanni és vissza menni Mátraházára. Útközben Galyatetőnél hívtam Lacit,kik akkor értek vissza,így megbeszéltük,hogy a tegnapi helyen találkozunk meginni a jól megérdemelt sörünk és snapsszunk.

    A mai nap, sajnos a köd végett nem jól indult,de remek túrán vagyunk túl,csodás tájakon haladva, melyek pazar panorámát tártak elénk.  Jó nagy rész megtettünk a Mátra.bérc útvonalból,komoly szinteket legyűrve. Laciék ma ismét a nehezebbik,több szintet tartalmazó útvonalat teljesítették!Gratulálunk innét is.
   Kellemesen elfáradva ismét korán tértünk nyugovóra..
    
A nap további felvételei:https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTMatrahazaMatraverebely?authkey=Gv1sRgCMmQ7JbhraiHrAE
 Térkép és szintrajz:

Dátum: 2014-11-10
Hossz:25.8 km
Szintadatok: +774/-1303