2015. július 20., hétfő




      HÁROMORSZÁGOS PANNON MARATON     LENTI     2015.Júl.18-19.




                                                            
A verseny logója




        A Háromországos Pannon Maraton egy három országon átvezető kerékpáros túra,melyet idén XII. alkalommal rendeztek meg. A versenyt rotációs alapon, Magyarországon a lenti Mocorgók Egyesület   ,Szlovéniában a lendvai(Lendava) Kerékpár Klub és Horvátországban pedig a muraszentmártoni(Sveti Martin na Muri) Kerékpáros klub szervezi meg. Az esemény keretében három távon(110,50 és 15 km-en) lehet indulni. A távok eltérő nehézségűek  több országot érintenek,így kiváló lehetőség megismerni a Kerka és a Mura völgyének kultúráját,történelmét. A vállalt táv teljesítése után minden résztvevőnek érem jár ,valamint ebéddel is szolgálnak a szervezők. Ezenkívül lehetőség van kihasználni a helyi termálfürdők szolgáltatásait,melyekbe a belépőt szintén tartalmazza a nevezési díj.

       Az idén az ország dél-nyugati csücskében ,a szlovén, horvát és az osztrák határ közelében fekvő Lenti városa adott helyet a rendezvénynek.
Emlékmű Lentiben

 
        Az idén kedvesemmel már többedik alkalommal neveztünk be a középtávra ,ez alkalommal kiegészültünk Laci barátommal és családjával, a szlovákiai Zólyom(Zvolen) városából.
A nagy csapat

       A könnyebb logisztika végett szombaton délután érkeztünk meg Lentibe és egy nagyon kedves család panziójában szálltunk meg. Este egy rövid városnézés és vacsora után igyekeztünk korán lefeküdni,hogy a másnapra ígért hőségben  helyt tudjunk állni a vállalt távon.

Középtáv útvonala és szintrajza

        Korai reggeli után negyed kilenc fele érkeztünk a rajt helyére. Először elvégeztük a regisztrációt,átvettük a rajtszámot,majd ittunk még egy kávét. Közben több ismerőssel találkoztunk más bicaj versenyekről,köztük egy nagyon kedves várpalotai párral. Üdvözöltük egymást ,pár szót váltottunk  és már el is érkezett a verseny rajtja a 9 óra..
Regisztráció

       Először a szervezők és a város polgármestere köszöntötte a résztvevőket,elmondták a hasznos tudnivalókat,majd először a hosszútáv(110 km) mezőnye rajtolt el.
A 110 km rajtjában



      Ezt követően a középtáv indulói sorakoztak fel a rajthoz,majd pár perc múlva megkaptuk a jelet és elindultunk a felvezető autó után.
Középtáv rajtjában

        A szervezők az idén új útvonallal kedveskedtek az indulóknak,mely változatosabb és több szintet tartalmazott,mint az előző években . Az útvonal nagy része a kiterjedt Dél-Zalai Erdőtáj kerékpárút nyomvonalán haladt.Ez a kerékpáros útvonal hálózat remek útvonalakkal várja az ide érkező,a környéket megismerni vágyó kirándulókat.


       A várost a Kerka-folyón átkelve a 75-ös főúton hagytuk el,az élmezőny mindjárt tempós haladást vezényelt,melyben  igyekeztünk mi is tartani  a helyzetünk. Több lassúbb indulót elhagytunk,miközben bennünket is előzgettek a gyorsabbak. Rövid tekerés után elértük Lenti-Mumor házait és városrészben kezdődő domb alját. Ez a domb szétrázta a mezőnyt és bizony már többen leszakadtak. Mi próbáltuk tartani az élmezőny tempóját,de nekünk is túl gyors volt,így a középmezőnnyel tudtunk lépést tartani.Elérve a domb nyergét,azt hittük jön a lejtő,de nem. Az út továbbra is enyhén ,de folyamatosan emelkedett,amolyan sunyisan vagy legjobb esetben szintben haladt.
     
Indulás

         Ekkor már a Zajdai-Erdőben jártunk,de az erdő tölgyei és gyertyánai nem adtak árnyékot,mivel a nap már magasan járt,így betűzött a fák közé.

Feszült pillanatok

        Elhagyva a valamikori rettegett Zajdai-laktanya bekötőútját az út is megszelídült és megérkezett az első ,sokak által várt, lejtő melyen rövid tempós gurulás kezdődött az erdei vasút átjárójáig. Elhagyva a síneket újabb emelkedő várt ránk és elkezdődött egy hullámvasútazós szakasz az erdőben vezető főúton.
Felkészülés a rövid távra

      A Hernyékbe vezető mellékútnál aztán a útvonal jelzők jobbra terelték a résztvevőket. Egy rövid,intenzív gurulás után újból jött egy emelkedő,melynek tetején elértük a falut. A falun végig kerekezve feltekertünk egy emelkedőn és elértünk egy csodaszép erdőszakaszba,innét már szintben haladtunk tovább.

     Egyben túránk utolsó jelentősebb emelkedője volt ez,a továbbiakban már jóformán szintben haladtunk,néhány alig észrevehető emelkedővel tarkítva.
A Zajdai-erdő fennsíkján

     Kiérve az erdőből ,gabona táblák közt vezetett az út,mely itt lejtett,de valamilyen rejtélyes oknál fogva szembe széllel találkoztunk,így lefele sem ártott tekerni.  Ezután a lejtő után értünk be Csömödérre,ahol először jobbra ,majd balra irányítottak bennünk. Elhagyva a falut ,átkelve az erdei kisvasút sínpárján elértük az első frissítőpontot. Ekkorra nagyjából 13 km-t tettünk meg,idővel is jól álltunk.
A legidősebb induló a frissítőponton

      Feltöltöttük szénhidrát készleteink,ittunk,majd robogtunk is tovább. A frissítő ponton kapott izós ital nekem nem ízlett,így csak vizet ittam és a kulacsomból a saját,megszokott izómat.

      Átkelve a Csertai-patakon jobbra a Tormafölde felé tartó útra kanyarodtunk rá. Ezen a szakaszon végig az erdő aljában,árnyékban haladtunk. Elkerekeztünk a rossz emlékű éveket idéző, Magyar Maginot-vonal bunkerei,futósáncai mellett,elhagytuk a Mároki-kápolnához vezető meredek kaptatót. és már el is értük Szécsisziget szélt. Az említett nevezetességeket gyalogtúráink során már érintettük,így ezekre nem fecséreltünk időt(nem is azért jöttünk).

      Lendületes tekeréssel értük el Tormafölde első házait,majd elhagyva a települést az erdő is megszűnt,így az egyre jobban tűző napon koptattuk a métereket. Igyekeztünk az elvesztett folyadékmennyiséget sűrűn pótolni,nehogy idő előtt "elhaljunk". A település után jóformán már egész a táv végéig nem haladtunk árnyékban,csak néha-néha volt egy-egy kellemes árnyékot vető nagyobb fa.
"Ég a napmelegtől.."

     Kiérve a Lentibe veztő útra,jobbra irányítottak a segítők és rövidesen áttekertünk Dobri községen. A falut követően átmentünk a Kerka-folyón átívelő hídon és megérkeztünk Tornyiszentmiklósba. A falu központjában egyenesen irányítottak és a kereszteződéstől jó 100 m-re újból frissítőállomáshoz értünk,melynek kínálata megegyezett az előzőével(dinnye,nápolyi,szőlőcukor,izós ital és víz). Itt is azt a rossz ízű izót kínálták,így megint maradt a kulacsban lévő,már enyhén felmelegedett saját. ekkorra cca. a táv 29. kilométerénél jártunk.

    Miután feltöltődtünk ,újra nyeregbe pattantunk és tempós tekeréssel hamarosan elértük az országhatárt és beértünk az első szlovén faluba Pincébe.  Az út mellett jobbról végig szőlőhegyek vezettek és a hűs pincék hívogatóan csábítottak bennünk,de ugye haladni kellett.Balról a Mura völgyének síksága kísért,kicsit távolabb az autópálya forgalmas csíkja haladt és a folyó árterének fái is látszódtak. A szemmel láthatóan és érezhetően jobb minőségű úton Csentén(Centiba) keresztül értük el a következő frissítőpontot nagyjából  37 km-nél.
Érkezés Szlovéniába

    Ezt a frissítőt a szlovén egyesület üzemeltette ,így a kínálat is változott,a dinnye mellett lehetett banánt is választani,ami azért jobb energia bomba. Valamint  más fajta izót kínáltak,ami már az én finnyás ízlésemnek is megfelelt. Itt egy hosszabb pauzát(6-7 perc) tartottunk,kicsit elbeszélgettünk a szlovénekkel és tűz tovább.
Frissítőpontban Lendván


     Rövidesen beértünk a szlovéniai magyarság központjába Lendvára ,a központban egy fénykép erejéig megálltunk és már robogtunk is tovább és Lendvahosszúfalu(Dolga Vas) hosszú,sunyi emelkedőjén nyomtuk a métereket az egyre forróbb aszfalton,mely valósággal sütötte a talpunk.
Lendva rk.templom

     Egy balos kanyar után átmentünk az autópálya hídján és Hídvégen(Mostje) keresztül megérkeztünk Göntérházára(Genterovci).  A csöppnyi Hetésségi falu a Hazajáró egyik részében is feltűnik.A faluban a templom után ,távunk 47. kilométerénél újabb frissítőállomás működött,ahonnét egy gyors folyadék és szénhidrát  szint pótlás után megkezdtük a táv utolsó cca. 10 km-es szakaszát.

 
   A települést a nem rég épített nyílegyenes nagyon jó minőségű országúton hagytuk el,mely megkönnyíti a helybeliek eljutását az anyaországba.  A nap ekkor tűzött a legjobban ,a hőmérséklet úgy 35-36 fok lehetett,melyet az  forró aszfalt sugárzása fel is fokozott. Ezen a szakaszon egy kisebb holtpont vett erőt rajtunk,de a cél viszonylagos közelsége újabb erőt adott a hátralévő szakasz legyűréséhez.
Göntérháza

    Jó másfél km-es tekerés után visszaértünk Magyarországra,majd újabb két és fél km-es haladás után a forgalomirányítók újból a 75-ös útra tereltek bennünket. A körforgalomtól 6 km volt még a célig. Ez az utolsó táv a forróság miatt már nagyon nehezen fogyott,miden egyes méter szenvedés volt a tűző napon.
Újból ithol

    Elérve a város határát,meglátva a helységjelző táblát,aztán megtáltosodtunk és gyors tempóban haladtunk a célig,ahová majd 58 km-t tekerve,kellemesen elfáradva értünk be.A táv megtételéhez 2 óra 20 percre volt szükségünk,ami a körülményeket figyelembe véve elfogadható teljesítmény. Fotózkodtunk,a nyakunkba akasztották a megérdemelt érmet. Itt is volt frissítőpont,de itt már nem kértünk semmit,hanem beültünk a közeli étterembe a megszolgált jó hideg sörünkre.
Éremeső

    Jó félórás pihenést követően kiváltottuk az ebédünk,mely a szokásos spagetti volt. Megvártuk még a tombola sorsolást és visszatértünk a szállásra. Rövid pihenést és fürdést  követően haza felé vettük az irányt.


    Köszönjük a rendezőknek a remekül megszervezett eseményt,újból kitűnően éreztük magunk. Nagyon jó ötlet volt az útvonal megújítása,kicsi nehezítése. A marketing és kommunikáció területén viszont nem ártana kicsit fejlődni. Nehezen megtalálható és kevés információ állt a  résztvevők részére,elsősorban a verseny előtt,de a célban és a rajtban is gyengécske volt a hangosítás..
A jutalom


     Még egyszer gratulálok a szervezőknek,csak így  tovább!

   Reméljük a jövőben is részt tudunk venni ezen a remek hangulatú eseményen.


      Viszlát 2016.-ban !

       Még több fotót: https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/HaromOrszagosPannonMaratonLenti2015Jul1819?authkey=Gv1sRgCMD5yL3ZlpvcHw

       A Lenti Tv videója :itt látható